torstai 4. huhtikuuta 2013

Myrskylintu

Anneli Toijala: Myrskylintu - Miinu Johnsson (Minna Canth) ja Tampere 19.3.1852-1.4.1853
265 s., Tammi 1994
kansikuva: Matti Kota

Lainasin tämän Anneli Toijalan kirjoittaman Minna Canthin lapsuudesta kertovan nuortenkirjan jo miltei kuukausi sitten. Ajattelin alunperin ottaa tämän mukaan teemapäiviin, mutta en sitten tätä ehtinytkään lukea. Nyt tämä on odottanut bloggaamistaan jo pari päivää, kun en ole tässä ehtinytkään kirjoitella tästä. Ensin ei ehdi lukea ja sitten blogata, hienoa homma, eikös? ;)

Myrskylintu siis todella kertoo Minna Canthin lapsuusvuodesta Tampereella tuolloin 1852-1853. Mielestäni tähän kirjaan ei olisi edes mitään Minna Canthia välttämättä kaivattu, sillä tämä voisi kuvata ihan kenen tahansa tuon ajan lapsen elämää: isä on töissä puuvillatehtaalla ja äiti kotona nuorempien lasten kanssa. Poikkeuksen teki, että Miinun ei tarvinnut itse mennä tehtaalle töihin vaan hän sai olla koulussa. Tästä teoksesta kyllä löytyy viittauksia Canthin tulevien teosten sisältöihin, asenteisiin ja tulevaisuuteen yleensäkin, joten sinänsä henkilön tosipohjaisuus on tarpeen, mutta eri lähtökohdista olisi voinut tehdä samanveroisen teoksen.

Ottaen huomioon, että tämä kertoo 8-9-vuotiaasta tytöstä, on mielestäni tämä oikein sopiva luettava tuota vanhemmille lapsille. Tämä onkin suunnattu nuorille enkä sitä ihmettele, sillä kieli on jotenkin niin sekavaa ja siitä löytyy jatkuvia sivujuonteita (ja asiat on ilmaistu turhan monimutkaisesti), että tuskin tokaluokkalainen kovin helposti pystyisikään tätä seurata. Myös jotkut ilmaisut ovat ehkä joillekin lukijoille vieraita enkä tiedä kiehtoisiko tämäntyyppinen aihekaan niin kovasti lapsia, nuoria enemmänkin. Toisaalta sopii taas pohtia, että onko noin nuoren päähenkilön käyttäminen nuortenkirjassa hyvä asia, koska se voi joskus ratkaista sen lainataanko ja luetaanko kirjaa.

Mielestäni tämä kirja oli kiinnostava, mutta Canth onkin yksi suosikkikirjailijoistani. Minun mielestäni oli oikein mielenkiintoista lukea millaista Canthin lapsuudenkodissa ja -kaupungissa on mahtanut olla. Yleisesti ottaen teos on kuitenkin mielestäni rakennettu sellaiseksi, että suuria massoja se tuskin kiinnostaa. Minä esimerkiksi olen lukenut syvällä mielenkiinnolla esimerkiksi Raili Mikkasen tämäntyyppisiä tosihenkilöistä kertovia nuortenkirjoja, mutta tästä en ollut kuullutkaan. Toki teos on nyt jo aika vanha, mutta on silti jotenkin asiasta kiinnostuneelle oli yllätys, että tällainenkin teos on olemassa.

Kirja siis oli kiinnostava, mutta jotenkin kumminkin tylsä. Ei tässä loppujen lopuksi tapahtunut kauheasti mitään. Lisäksi hieman ihmettelin, että yhtäkkiä tähän tuli mukaan toinenkin päähenkilö, jolle ei syntynyt minkäänlaista sidettä Miinuun. Toisaalta hänen hahmonsa auttoi kuvaamaan kuinka hyvä asema Miinulla olikaan, kun sai käydä koulussa ja vanhemmat olivat terveitä ja niin edelleen, mutta silti ratkaisu oli yllättävä, kun kirjan alaotsakekin sanoo tämän kertovan Miinu Johnsonista eli Minna Canthista. Kiinnostava kirja, mutta sekava ja vähän aihe oli hakusessa: mitä, miksi, kuka ja kenen kanssa. Siksi pisteet:

♠♠♠

2 kommenttia:

  1. Tämä on minulla omassa hyllyssä, kun olen kai saanut tämän joskus todella monta vuotta sitten syntymäpäivälahjaksi. Mielestäni tätä en kuitenkaan ole lukenut. Muistelisin aloittaneeni, ja sitten jostakin syystä lopettaneeni kesken. Ehkä tämä joskus pitäisi lukea, mutta ensin olisi varmaan hyvä (vihdoin ja viimein) tutustua Minna Canthin tuotantoon. Voisi lisätä mielenkiintoa tätä kirjaa kohtaan ja lisäksi on aika häpeällistä, että en Canthia ole lainkaan lukenut.

    VastaaPoista
  2. En ihmettele, että olet lopettanut lukemisen kesken. Alku ei mielestäni ole laisinkaan mukaansatempaava, ja jos olet sitä lapsena lukenut, niin se on voinut tuntua vaikealtakin: minusta se tuntui jotenkin kankealta aikuisellekin lukijalle.

    Canthiin kannattaa aina tutustua! Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. ;)

    VastaaPoista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.