sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Palokunnan arvoitus

Martin Widmark (teksti) & Helena Willis (kuvitus): 
Lasse-Maijan etsivätoimisto - Palokunnan arvoitus
87 s., Tammi 2015
alkup. LasseMajas Detektivbyrå: Brandkårsmysteriet, 2014
suom. Outi Menna
 
Etsiskelin lukukerhoon sopivia jatkokirjaehdokkaita, kun bongasin hyllystä Lasse-Maijan etsivätoimiston viimeisimmän suomennetun osan Palokunnan arvoitus. Pidän itse sarjasta kovasti, sillä Widmark onnistuu kerta toisensa jälkeen sijoittamaan Vallilan kaupunkiin aivan uudenlaisen mysteerin.
 
Tällä kertaa Lasse ja Maija ryhtyvät tutkimaan kotikaupunkiaan piinaavaa tulipalojen sarjaa, johon yhdistyy myös varkauksia. Ensin kohteeksi joutuu kultasepänliike, josta katoaa koruja, seuraavaksi kohteena on museo. Tutkittuaan tapausta nuoret etsivät huomaavat, että jokaiseen kohteeseen on hiljattain hankittu upouudet palovaroittimet ja kohteista katoaa esineitä aina sammutustöiden aikaan. Lasse ja Maija kohdistavat epäilevät katseensa paitsi paikallisen palolaitoksen henkilökuntaan myös palohälyttimien myyntiedustajaan. Ja tuttuun tapaan syyllinen selviää, mutta tällä kertaa vasta ihan viime hetkellä!
 
Palokunnan arvoitus on taattua Lasse-Maijan etsivätoimiston laatua. Tapaus oli siis sopivan mutkikas ja tarjosi lukijalle mahdollisuuden yhdistellä johtolankoja ja yrittää selvittää syyllisen henkilöllisyys. Haluan nostaa esille myös sen, miten rohkeasti Widmark luo hahmojaan. Esimerkiksi tässä kirjassa yksi keskeisimmistä hahmoista on paikkakunnan pappi, jonka puheeseen Widmark on istuttanut hahmon henkilökohtaista vakaumusta ilmentäviä lauseita, kuten "Herran rauhaa, rakkaat lapsukaiset" ja "Tuo on merkki taivaasta!". Sen jotenkin tulee erityisesti huomioineeksi, kun ottaa huomioon miten joitakin uskontoon liittyviä asioita yritetään suitsia muun muassa koulumaailmasta (Suvivirren laulamatta jättäminen, ei hengellisiä aamunavauksia jne). Olen ennemminkin huomannut, että Widmark tuo esimerkiksi homoseksuaalisuuden aivan kiertelemättä lastenkirjaan (teoksessa Uimahallin arvoitus), ja mielestäni onkin hienoa, että hän uskaltaa tuoda hahmoihinsa moniulotteisuutta eri tavoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.