torstai 19. heinäkuuta 2012

Iranilainen tytär

Darznik, Jasmin: Iranilainen tytär
336 s., Like 2012, 2. p. 
suom. Anu Nyyssönen (& Jaakko Hämeen-Anttila)
alkup. The Good Daughter 2010

Jasmin Darznikin esikoisteos Iranilainen tytär on hyvin mielenkiintoinen. Mielenkiintoisen tästä teoksesta tekee jo sekin, että se on eri kirjastoissa luokiteltu eri tavalla: jossain kirjastoissa aikuisten kertomakirjallisuuteen 84.2 ja joissakin henkilöhistoriaan 99.1. Luettuani ymmärsin miksi tässä on eroavaisuuksia.

Iranilainen tytär on tositarina iranilaisen naisen elämästä vaikeine asioineen: avioero, lapsi, väkivalta, perinteet, miesvalta, Islam. Nämä asiat ratkaisevat hänen elämänsä kulun, eikä hänellä ole juuri sananvaltaa asioihinsa. Islaminuskon murroskauteen sijoittuva romaani kuvaa paitsi päähenkilönsä Lilin tarinaa, myös patriarkaatin murtumista ja naisten päätäntävallan kasvua.

Vaikka teos on tositarina, siinä on hyvin kaunokirjallinen ote: se kuljettaa kuin paraskin "sepitetty" romaani. Välillä jopa unohtaa, että tämähän on tositarina. Ehkä siksi voi sanoa, että teos on liiankin kaunokirjamainen, tietynlainen lopullinen syvyys ja todentuntu puuttuu.

Kaiken kaikkiaan teos on hyvä kurkistus iranilaisnaisen elämään vailla omaa päätäntävaltaa. Se muistuttaa siitä, miten onnellinen saa olla, kun saa itse päättää asioistaan.

♠♠♠

2 kommenttia:

  1. Minulla on tämä lukulistalla, ollut itse asiassa jo jonkun aikaa, ja innostuinkin tästä arviosi perusteella nyt enemmän...:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että arvioni innosti, epäilin enemmänkin päinvastaisia reaktioita. :D

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.