keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Muotimatkaaja Titanicin kannella

Turetsky, Bianca: Muotimatkaaja Titanicin kannella
269 s., WSOY 2011
alkup. The Time-traveling fashionista on board the Titanic 2011
suom. Aila Herronen

Olen himoinnut tämän kirjan lukemista siitä asti, kun kuulin tästä ensimmäistä kertaa. Nyt sain tämän käsiini ja olen vakuuttunut ja vaikuttunut. Tämä on eittämättä paras lukemani nuortenkirja pitkään aikaan.

Bianca Turetskyn esikoisteos Muotimatkaaja Titanicin kannella kertoo 12-vuotiaasta Louisesta, joka rakastaa vintage-muotia. Juuri tämä rakkaus vie hänet puvun myötä Titanicin kannelle vuoteen 1912 ja muuttaa hänet näyttelijätär Baxteriksi. Teoksessa on huikaisevan kaunis kuvitus, joka auttaa hahmottamaan tuon ajan muotia ja laivan loistokkuutta.


Tarina on jännittävä, sillä kuten tiedämme, uppoamaton Titanic upposi. Luin mielenkiinnolla miten Louise joutui laivalle ja miten hän pelastui sieltä takaisin nykyaikaan. Vaikka itse en ymmärrä mitään muodista, tämä teos on silti mukaansatempaava. Aikamatkustus tässä teoksessa on hyvin virkistävästi kuvattu ja se opettaa päähenkilölle (ja miksei lukijallekin), että jokaisella vaatteella voi olla tarina.


Teosta elävöittää myös laivalla todellisuudessa olleiden henkilöiden kuvaaminen, se laittaa oikeasti miettimään, että mitä näille ihmisille sitten tapahtui. Moni asia siis puhuu teoksen puolesta. Minä tietysti löysin muutaman seikan, mikä häiritsi minua. Yksi on se, että Louisen "matkustusaikana" (jolloin oikea Louise makasi kuumeisena kotona), äiti kertoi tarinaa isotädistä ja muut nykytapahtumat toivat esiin Titanicin onnettomuuden elementtejä. Siksi olikin vähän epäselvää se, että onko Louise kuvitellut kaiken. Onneksi ei ollut, teoksesta olisi muuten mennyt hohto.

Toinen asia mitä moitin on se, että päähenkilö on vasta 12-vuotias. Minusta hän on hirveän nuori tällaisen teoksen päähenkilöksi, 13 olisi ollut jo paljon parempi. :D Toisaalta ikä antaa kirjailijalle mahdollisuuden jatkaa sarjaa vielä pitkään, mitä odotan kyllä innolla. Tutkin netistä, että tänä vuonna ilmestyy englanniksi saman sarjan teos, jossa Louise aikamatkustaa Marie Antoinetten hoviin. Suosittelen tätä!

 ♠♠♠♠½

6 kommenttia:

 1. Oi kuulostaa ihanalta! Itse olen luultavasti myös vierastanut kirjaa päähenkilön iän takia.
  Jatko-osakin kuulostaa todella hyvältä, ah ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ikä ei onneksi lukiessa sitten haittaa niin paljon, sen aina välillä unohtaa, varsinkin kun Louise joutuu 16-17-vuotiaan rooliin. :)

   Poista
 2. Minäkin olen tämän jonkin aikaa sitten lukenut. Tykkäsin kyllä, vaikka päähenkilö tosiaan on todella nuori. Mutta nuortenkirjahan tämä on. Kirja oli visuaalisesti upea, kuvat olivat todella ihania :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Visuaalisesti tämä on kyllä todella poikkeuksellinen kirja, siksi se varmaan vetoaakin minuun niin paljon. :> Tuosta iästä vielä, että uskoisin tämän teoksen vetävän puoleensa enemmän lukijoita, jos päähenkilö olisi vanhempi. Jotenkin vain veikkaisin niin. :)

   Poista
 3. Vaikuttaa hyvältä! Hei mäkin oon vierastanut tätä ton iän takia!! 12 tuntuu jotenkin niin lapselta kuitenkin :o Ja oi, Marie Antoinette, sekin on varmaan hyvä! Hei eikö nyt ollu ilmestyny joku Marie Antoinetteen liittyvä kirja joskus tänä vuonna??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä uskon, että sä tykkäisit tästä kirjasta. :) Heti ku aloin lukee, niin aattelin, että Elinaki varmaan tykkäis. :D Kirjotin sulle tästä kirjeeseenki, ja huomasin tän kommentin vasta nyt. :D
   Ja kyllä, Marie Antoinetteen liittyvä kirja on ilmestynyt tänä vuonna: Carolly Ericksonin Minä, Marie Antoinette. Ja päivityskin löytyy täältä blogista, köh köh. ;D

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.