maanantai 23. syyskuuta 2013

Aika metka retki

Aura Sevon: Aika metka retki
valokuvat: Paula Lehto, piirrokset: Emilia Ahonen
53 s., Karisto 2013
 
Sain pari viikkoa sitten anonyymilta kommentoijalta vinkin tästä Aika metka retki -lastenkirjasta, sillä hän arveli tämän kiinnostavan minua. Oikeassa olit, kyllä! Valitettavasti kirjan sisältö ei ihan vastannut sitä mitä takakannen ja nettikirjakauppojen mainostekstit antavat olettaa.
 
Kirjan takakansi antaa olettaa, että tässä kirjassa oikeasti matkustettaisiin ajassa ja koettaisiin 1930-luvun tunnelmaa aidoimmillaan. Kuulostaa mielenkiintoiselta, eikö? Harmi vain, että juttu ei ole ihan niinkään. Todellisuudessa Elsi kuuntelee mummansa tarinoita 1930-luvun elämästä uskomuksineen ja moninaisine tapoineen eli oikeaa aikamatkustusta ei tapahdu. Elsi vain kuvittelee itsensä tuohon aikaan, mutta pysyy todellisuudessa koko ajan nykyajassa.
 
Se on eittämättä totta, että tämä on "hurmaava lastenkirja entisajan ihmeistä", kuten takakannessa sanotaan. On todella mielenkiintoista uppoutua muutaman kymmenen vuoden takaiseen maailmaan ja oppia samalla itsekin jotakin uutta. Kuvitus on osittain hyvin onnistunut, sillä valokuvat todella kuvaavat tiettyjä tapahtumia. Sen sijaan välillä en oikeasti saanut kuvituksesta mitään irti suhteessa tekstiin, se oli jotenkin liian modernia 1930-luvusta kertovaan kirjaan. Valo- ja piirroskuvia olisi voinut yhdistellä enemmänkin, jolloin tiettyjä asioita olisi varmasti voitu kuvata aidommin.
 
Tiivistäen voisin kuvata tunnelmiani siten, että olen kyllä hieman pettynyt siihen, että kirja ei lunastanut odotuksiani. Tämä on kuitenkin samalla kertaa ollut oikein mieluisa lukukokemus, mutta mielestäni oikea aikamatkustus olisi voinut tuoda tähän vielä enemmän syvyyttä tai sitten vaihtoehtoisesti mumma olisi voinut olla se tarinan oikea päähenkilö pikkutyttönä eikä olisi siirrytty Elsin mielikuvituksen mukana 1930-luvulle.
 
♠♠♠

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.