sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Nainen katolla

Maija Vilkkumaa: Nainen katolla
334 s., Kaiku Books 2013
kansi: Joel Melasniemi

Maija Vilkkumaa on yksi kaikkien aikojen suosikkiartistejani. Hänen musiikkinsa on tehnyt minuun suuren vaikutuksen kerta toisensa jälkeen. Siinä on jotakin niin jäljittelemätöntä ja suoraa, joka iskee minuun. Tämän tiedon valossa ei liene kenellekään suuri yllätys, että halusin ehdottomasti lukea Vilkkumaan esikoisromaanin. Suurella jännityksellä minä sitten tämän kirjan avasin ja täytyy sanoa, että odotukseni täytettiin onnistuneesti.

Kun kuulin, että Nainen katolla on niin sanotusti moniääninen romaani, olin hieman kauhuissani. Pelkäsin, että moniäänisyys tekisi tästä romaanista sekavan, mutta vielä mitä! Vilkkumaan kirjoitustyylillä romaani toimii erinomaisesti, vaikka ääneen pääsee useita erilaisia persoonia.

Tällä romaanilla on siis moniäänisyytensä puolesta useampia päähenkilöitä. He ovat stand up -koomikko Linda, juorutoimittaja Leila, kotiäiti Silja sivupersoonineen sekä äidinkielenopettajana työskentelevä, asioita voimakkaasti tiedostava Ville. Kaikkien näiden hahmojen elämät kietoutuvat mielenkiintoisella tavalla yhteen. Vilkkumaa onnistuu luomaan yhteyksiä ilman sekavuutta tai sitä, että lukija joutuisi koko ajan kelaamaan "kuka toi nyt olikaan". Hahmot on onnistuneesti luotuja, aika stereotyyppisiä, mutta kumminkin samalla kertaa yllättäviä.

Vilkkumaa tuo kirjassaan esiin nykypäivän polttavia puheenaiheita ja ilmiöitä, hän kirjoittaa nasevasti, suorasti ja raikkaasti. Hänen tekstistään ei huumoria ja ironiaa puutu, ja nauroinkin tätä kirjaa lukiessani monta kertaa ääneen. Vilkkumaa leikkii sanoilla ja lauseilla tehden tekstistä elävää ja tajunnanvirtaistakin. Vaikka teksti tietyissä osissa vilisee kirosanoja, ei siitä ainakaan minulle jäänyt negatiivinen olo. Vilkkumaa käyttää niitä taidokkaasti tehokeinoina ja voisin sanoa, että eräänlaisena nykypäivää kuvastavana elementtinäkin. Lukija huomaa heti, että kirjoittaja on todellakin sanankäytön ammattilainen. Teksti on niin mainiota, että minun on pakko ottaa mukaan tekstinäyte Lindan osiosta kirjan sivulta 33:

Facebook. Vitun sosiaalinen media jossa on pakko olla. Jossa koko ajan joku on silleen et "tänään syömme itsemetsästetyn yksisarvisen sisäfilettä ja sen seurana pakurivittukääpäminttubasilikahöystöä pihan omista antimista pehmeän ja tunnelmallisen marmorikeittiömme nurkassa, jossa ruokailuryhmämme aistikkaine designvalaisimineen eteerisesti värähtelee." Voi VITTU! -- Jengin itsekehulla ei ole MITÄÄN rajoja.

♠♠♠♠½

Myös Krista ja Maija ovat lukeneet tämän kirjan.

6 kommenttia:

 1. Jee! Minulla on tämä nyt kesken ja olen kyllä alusta pitänyt :) Moniäänisyys tuntuu vielä tässä kohtaa häiritsevältä, mutta saa nähdä..
  Maija Vilkkumaa on minunkin suosikkiartistejani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä se moniäänisyys aluksi vähän hämmensi ennen kuin oli lukenut kaikilta yhden osuuden, mutta heti sen jälkeen pääsi paremmin sisään tarinaan. :)

   Jee, lisää Vilkkumaa -faneja! :D

   Poista
 2. Komppaan Annia, Jee! Mukavaa että sinäkin tykkäsit. Lindan osiot olivat kirjassa parasta, ne olivat hauskoja ja osuvia joille nauroi ääneen. Myös Siljan alter ego oli aika hyvin tehty. :)

  Vilkkumaa on ihana. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi Lindan osiot oli kyllä onnistuneita kaikin puolin. :) Itse en tuosta Siljan sivupersoonasta oikein pitänyt ja se olikin se syy, miksi kirjan pisteet eivät täysiin asti yltäneet minun arviossani.

   Ja kyllä, Maija Vilkkumaa on oikea asenne-nainen! :D

   Poista
 3. Hih, ihan tuon tekstinäytteen perusteella voisin sanoa, että pakko lukea, vaikka muuten epäilinkin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mahtavaa jos valitsemani tekstinäyte sai sinut toisiin ajatuksiin! :D

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.