keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Pää auki!: Säkeitä nuorille

Pää auki!: Säkeitä nuorille
toim. Tuula Korolainen & Riitta Tulusto
kuvitus: Virpi Talvitie
205 s., LK-kirjat 2010

Kirjallisuuspiirin seuraavana aiheena ovat runoteokset, joista oli tarjolla kolme vaihtoehtoa. Kaikki teokset ovat tätä samaa "sarjaa", tosin muut osat ovat suunnattuja enemmänkin vanhemmille ihmisille. Niinpä sitten valitsin tämän nuorille suunnatun Pää auki! -runoteoksen, joka sisältää paljon eriaiheisia runoja nuoruudesta. Mukaan mahtuu niin laululyriikkaa kuin modernia ja perinteistäkin runoutta. Runoilijoitakin on laidasta laitaan, sillä esimerkiksi Pentti Saarikoski, Eino Leino ja Aila Meriluoto ovat edustettuna nuoremman sukupolven runoilijoiden rinnalla.

Runoteos on jaettu kolmeentoista osaan, joissa käsitellään nuorille läheisiä aiheita, kuten rakastumista ja ihastumista, ystävyyttä, koulumaailmaa ja aikuiseksi varttumista. Vaikka tunnistinkin monet tässä runoteoksessa esiintyneistä tunteista hyvinkin tutuiksi vain ihan muutaman vuoden takaa, niin en silti kokenut tätä runokokoelmaa omakseni tai oikeaksi minulle. Tämä oli minun makuuni liian modernin sorttinen, sillä tunnustaudun perinteisen runouden ystäväksi. Koska tässä kirjassa kuitenkin valtaosa runoista oli moderneja, en saanut niistä aina kunnolla mitään irti. Samoin aiheet tuntuivat kuitenkin suurimmalta osin todella teennäisiltä, vaikka jotkut tuntemukset tunnistin teini-ikäisessä itsessäni.

Tästä runoteoksesta lyötyy paljon runoja, jotka antavat ajattelemisen aihetta. Näistä esimerkkeinä mainittakoon Irma Kerppolan Äidinkielesi, joka on viittauksellaan ruotsin kieleen hyvinkin ajankohtainen, sekä Brita Pottilan suomentama Nazim Hikmetin Ihmisten enemmistö. Vaikka pidinkin ajattelemista antavista runoista paljon, eniten pidin kuitenkin vanhemmista perinteisistä runoista. Erityisen ilahtunutut olin, kun kirjan sivulla minua tervehti yksi lempirunoistani, Pentti Saarikosken Minä rakastan sinua. Muutenkin kaikki rakkausrunot tuntuivat hyvin ajattomilta, sillä onhan aihekin kaiken ikäisille ihmisille yhteinen.

Vaikka tämä runoteos ei siis ihan täysin kokonaisuutena sykähdyttänyt minua, niin uskoisin tämän olevan esimerkiksi yläasteikäiselle lukijalle hyvinkin kiintoisa lukukokemus. Koen myös viihtyneeni näiden erilaisten runojen parissa hyvin, vaikka jonkin muun runoteoksen parissa olisin voinut viihtyä vielä paremmin.

♠♠♠

4 kommenttia:

 1. Olen joskus katsellut Pää auki -teosta kirjakaupassa ja ihastellut myös Talvitien kuvitusta. Kiva, että muistutit teoksen olemassaolosta. Täytyypä laittaa hankintalistalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että tämä kirja on tullut huomatuksi kirjakaupoissa, sillä tämä on varmasti myös hyvä lahja nuorelle ihmiselle siinä missä itsellekin luettavaksi. Tällaisissa kokoelmissa on kyllä etunsa, kun saa lukea hyvin erilaisia runoja.

   Talvitien kuvitus on kyllä onnistunut, sitä ei käy kiistäminen. Aina en saanut siitä oikein kunnolla mitään irti, mutta suurimmaksi osaksi pidin sen tutkiskelusta kovasti.

   Poista
 2. Hei Jonna!

  Teen Kustannusosakeyhtiö Otavalle lukion äidinkielen oppimateriaalisarja Särmää. Meillä on tehtäväkirja 3:ssa yhtenä lukuvinkkinä Tuula Korolaisen ja Riitta Tuluston toimittama runokokoelma Pää auki! Säkeitä nuorille (2010). Kunkin teoksen kohdalla on linkki yhteen kirjallisuusblogissa ilmestyneeseen arvosteluun. Tässä tapauksessa linkkaamme tähän sinun arvosteluusi.
  Näin lukuisat tulevat lukiolaiset pääsevät lukemaan arvostelusi ja sen innoittamina alkuperäisen teoksen.

  Sopiihan tämä sinulle?

  Ystävällisin terveisin, Hanna Naalisvaara

  VastaaPoista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.