maanantai 1. syyskuuta 2014

Nostalgiset nuortenkirjat -haaste

Jokaisella meistä lienee mielessä ainakin muutama nuortenkirja, josta on lukemisen jälkeen jäänyt vuosien ajaksi vahvoja muistikuvia ja tunnetiloja. Ajattelemme niitä kirjoja nostalgisin tuntein ja muistelemme lukukokemuksiamme, vaikka niistä saattaa hyvinkin olla aikaa kymmenen vuotta tai jopa enemmänkin. Nyt on aika tehdä paluu näiden nostalgisten nuortenkirjojen pariin ja kokea uudelleen ne kirjat, jotka kuuluvat yhä mieleenpainuvimpien kirjojen listoillemme!

Ajatus tästä haasteesta ei ollut alunperin minun, vaan kunnia ideasta kuuluu Anulle Anun ihmeelliset matkat -blogista. Sovimme kuitenkin niin, että minä alan emännöimään tätä haastetta ja vastaan siitä, joten näin ollen blogini on tämän haasteen "pesäpaikka". Tässä yhteydessä mainittakoon vielä, että kun mainitsette haasteen blogissanne, laittakaa linkki tähän postaukseen. Haaste toimii seuraavanlaisesti:

1. Osallistujat ilmoittavat osallistumisestaan tähän postaukseen.
2. Haasteen suorittamisaika on 1.9.-30.11.2014. Aikaa on siis kolme kuukautta.
3. Osallistujat tekevät haasteen loputtua koontipostaukset, joissa on linkit heidän haasteteksteihinsä. Koontipostaukset linkitetään tähän tekstiin.
4. Koontipostauksienne perusteella koostan haasteesta loppupostauksen.
5. Osallistuneiden kesken tulen arpomaan jonkin pienen palkinnon, joka on minulle itsellenikin vielä arvoitus.

Haasteeseen kelpaavat kaikki (lasten- ja) nuortenkirjat, jotka ovat jääneet nostalgisina lukijansa mieleen. Raja lasten- ja nuortenkirjallisuuden välillä voi olla toisinaan häilyvä, samoin kuin raja lasten ja nuorten ikäryhmien välillä voi toisinaan olla veteen piirretty viiva. Siksi tässä haasteessa ei ole mitään erityistä rajaa minkä ikäisenä ensikosketus kirjaan olisi pitänyt hankkia: ajatuksena on se, että jokainen itse päättää minkä ikäisenä on kokenut olevansa nuori. Siis kaikki kirjat, jotka olette lukeneet ja kokeneet nuorina kelpaavat.

Sen pitemmittä puheitta toivotan teidät tervetulleeksi matkalle nostalgisten nuortenkirjojen pariin!

***
En ole koskaan aikaisemmin emännöinyt mitään lukuhaastetta, joten tämä on minulle täysin uusi juttu. Lisätietoja saa kysymällä!

***
Minä olen blogini aikana lukenut jo monia nuortenkirjoja, jotka ovat jääneet nuoruusvuosilta nostalgisina mieleen. Muun muassa jo bloggaamani Tyttö tulevaisuudesta, Sannan jenkkivuosi, Ninat ja Jääprinsessat sekä Häräntappoase edustavat minulle rakkaita nuortenkirjoja, mutta paljon on vielä sellaisia teoksia, joiden pariin olen hinkunut takaisin jo pitkään. Näistä esimerkkeinä mainittakoon ainakin Pikku naisia, Harry Potterit, Laurat ja Surutyttö.

25 kommenttia:

 1. Kiva haaste, mukana olen ainakin yhden kirjan verran. Olen nimittäin haasteeseen sopivan kirjan ehtinyt jo aloittaa. :)

  VastaaPoista
 2. Notko, se lukeva peikko on ainakin ihan messissä! Nostalgia-näkökulma tuli vähän yllärinä, mutta kun mainitsit, että sitä mitä on itse lukenut nuorena eikä niinkään nuortenkirjoja joita on lukenut silloin joskus, niin johan sytytti. <3 Keksin heti parikin kirjaa, jotka voisin tätä varten (hankkia) lukea. :)

  VastaaPoista
 3. Mukana ollaan, aivan ihana haaste! :)

  VastaaPoista
 4. Juuri passeli kirja on kesken, joten taidan osallistua... Kiva haaste!

  VastaaPoista
 5. Oi, kuin minua varten tämä haaste! Taidan lukea läpi Selja-sarjan näissä merkeissä.

  VastaaPoista
 6. Jee hienoa, tervetuloa mukaan! :)

  VastaaPoista
 7. Mahtava haaste, hyllyssä odottaakin jo pari sopivaa kirjaa :)

  VastaaPoista
 8. Tämäpä sattui sopivasti! Ajattelinkin juuri aloittaa lukemaan darren shanin tarinoita, joista pidin ainakin pienempänä ihan mielettömästi. Toisin sanoen olen mukana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teretulemast! Minäkin luin nuorempana Darren Shaneja ja joitakin jopa useampaan kertaan. Nyt tuntuu, että ne ovat jo ehkä hieman unohdettuja, kun rinnalle on tullut niin paljon muita fantasia- ja kauhukirjoja. Ehkäpä joku muukin sitten sinun kauttasi nämä löytää. :)

   Poista
 9. Tämä on mukava haaste ja motivoi lukemaan vanhoja kirjoja, palaan tähän marraskuun lopulla, mutta jo nyt olen lukenut Christien Ikiyön, joka teininä oli varsin häkellyttävä lukukokemus. Lisäksi bloggasin Säätiö ja Maa kirjasta eli pitänee blogata teinivuosien suosikista Säätiö trilogiasta.

  VastaaPoista
 10. Tässä olisi hyvä syy kaivaa Pikku Vampyyrejä esiin tai ehkä Mustakäsi-kirjan. Stephen Kingin Christinekin oli kova juttu pienenä.. valinnanvaraa ainakin olisi. Tämä on ensimmäinen haasteeni enkä ymmärrä käsitteitä "koontipostaus" tms., mutta yritän pysyä kärryillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitten muuta kuin mukaan vaan! :) Koontipostaus tarkoittaa käytännössä sitä, että jokainen kokoaa uuden blogitekstin haasteeseen lukemistaan kirjoista vapaamuotoisesti. Se voi olla vain yksinkertaisesti luettelo lukemistaan kirjoista sekä jokin pieni maininta haasteesta, ei sen kummempaa. Voihan siinä tietysti tunnelmoida kokemuksia laajemminkin, js siltä tuntuu. :-)

   Poista
 11. Kuulostaa mukavalta! Nyt vasta bongasin tämän haasteen ja yritän ehtiä vielä näin marraskuun puolella lukea vanhan suosikkini Tiina-kirjan (luultavasti sen ekan).

  VastaaPoista
 12. Täällä minun nostalgiahetkeni.

  VastaaPoista
 13. Hengessä mukana

  http://joklaaja.blogspot.fi/2014/11/isaac-asimov-saatio.html

  En osallistu arvontaan, mutta mukava hyvä haaste.

  VastaaPoista
 14. Olipa hauska haaste! Täältä löytyy minun postaukseni:

  http://luetaankotama.blogspot.fi/2014/11/lapsuuteni-sankaritan-anni-polvan-tiina.html

  VastaaPoista
 15. Tässä on minun koontipostaus :)

  http://kirjakartano.blogspot.fi/2014/11/nostalgiset-nuortenkirjat-haaste.html

  VastaaPoista
 16. Kiitokset kivasta haasteesta. Tämä oli ihana! :) Koontipostaukseni löytyy täältä: http://oksanhyllylta.blogspot.com/2014/11/haastekoonti-nostalgiset-nuortenkirjat.html

  VastaaPoista
 17. Tässä on tämä! Yhden kirjan vain luin, niin en koontipostausta lähtenyt tekemään. :) Mukava haaste johon tartuin innolla! Kiitos tästä! <3 http://notkopeikko.blogspot.fi/2014/09/lohikaarmeen-lento-anne-mccaffrey.html

  VastaaPoista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.