Kirsi Vainio-Korhonen: Ujostelemattomat - Kätilöiden, synnytysten ja arjen historiaa
200 s. + 55 s. viitteitä, lähteitä ja kätilömatrikkeli
WSOY 2012
Minun on jo jonkin aikaa tehnyt mieli lukea tämä suomalaisten naisten arkeen vahvasti liittyvä Kirsi Vainio-Korhosen tietokirja. Luin tästä jostakin aivan hiljattain ja kirjastossa käydessäni tämä oli sopivasti esillä: tsädäm, sattuman oikku! Alusta asti pidin tätä teosta hyvin mielenkiintoisen oloisena ja sitä se kyllä eittämättä olikin.
Ujostelemattomat kertoo 1700-luvun Suomesta ja vähän varhaisemmistakin vaiheista, jolloin kuuluimme vielä Ruotsin kuningaskuntaan. Se kuvaa tuon ajan naisten elämää, virallisen kätilötoiminnan ja -koulutuksen alkua, sen vaikutuksia ja taustoja. Se kuvaa myös tuon ajan aattellisia suuntauksia ja maailmankuvaa monipuolisesti.
Pakko sanoa, että tämä kirja on ehkä hieman liiankin monipuolinen ja sivuaa monia eri asioita. Tietysti se auttaa luomaan selkeän kokonaiskuvan tuon ajan naisten elämästä ja arjesta ja etenkin synnytyksistä ja niihin suhtautumisesta, mutta välillä tuntuu, että kätilöt ja synnytykset jäävät sivuseikaksi. Tässä teoksessa on myös valtavasti toistoa ja liikutaan ajassa edestakaisin, ensin voidaan kertoa esimerkiksi 1700-luvun lopusta ja sitten pompata johonkin 1700-luvun alun asiaan. Aitoutta tuo todellisten kätilöiden elämä, mutta mielestäni tässä keskitytään hiukan liikaakin heidän elämänvaiheisiinsa, muuttoihin ja saamiinsa kouluarvosteluihin: yksittäisten kätilöiden vaiheet nyt ovat mielestäni aika lailla sivuseikkoja. Tietysti tämäkin luo kokonaiskuvaa esimerkiksi kätilöiden asemasta, arvostuksesta, varallisuudesta ja elämäntyylistä yleensäkin, mutta liika on liikaa. Kuka nyt haluaa lukea listaa suomalaiskätilöiden arvioinneista?
Minä odotin, että tämä teos keskittyisi enemmän synnytystapojen, raskauden (esim. siihen suhtautumisen), jälkitautien ja muiden vastaavien suhteen tapahtuneisiin muutoksiin aikojen kuluessa, mutta tämä keskittyykin enemmän kätilöiden kouluttamiseen ja lähinnä sivuaa synnytyksiä ja siihen ennen vanhaan liittyneitä riskejä, uskomuksia ja "hoitomuotoja". Se oli minulle pienoinen pettymys, koska minua kiinnostaisi ensisijaisesti tietää kaukaisten esi-äitieni elämän kulusta ja arjesta, siitä miten kehitys on kulkenut saunoista lapsenpäästäjien avustamista synnytyksistä nykyajan puhtaisiin sairaalaoloihin ja miten uskomukset ja tavat ovat muuttuneet.
Lisäksi tämä teos on vähän epäselvä tiettyjen termien kohdalla. Esimerkiksi lapsivuodekuumeesta puhutaan paljon, mutta vasta aivan kirjan loppupuolella kerrotaan mistä se johtuu ja miten sitä hoidettiin. Mielestäni termit pitäisi aukaista heti ensimmäisen mainintakerran jälkeen, jotta ei tarvitsisi pähkäillä niiden merkitystä. Tietysti osa termeistä on hyvinkin tuttuja eikä niiden kohdalla moiseen ole tarvetta, mutta hyvä tietokirja kumminkin auttaa lukijaansa ymmärtämään asiat kokonaisvaltaisesti vaikkapa juuri vieraammat termit esittelemällä.
Mielenkiintoinen tämä teos kyllä oli moitteistani huolimatta. Teksti on hyvin kirjoitettua toistosta huolimatta ja siinä on vetävä ote, koko ajan haluaa tietää enemmän ja kuulla uutta. Tietokirjaksi tämä on jopa hieman tarinoiva ja "kaunokirjamainen", vaikkei kuitenkaan olekaan. Mielestäni tälle teokselle voisi hyvinkin tehdä jatko-osan, joka käsittelisi 1800-luvun synnytyksiä ja kätilötoimintaa, koska varmasti koulutus ja muutkin tavat muuttuivat Suomen siirtyessä Venäjän vallan alle. Se voisi täydentää kuvaa ja osoittaa tapojen ja aikojen muutokset.
Tämä teos on hyvä siksikin, että se todella osoittaa, että naisen asema ei ollut ennen muinoin niin huono ja alistettu kuin usein historia antaa ymmärtää. Myös naisilla oli mahdollisuus opiskella, harjoittaa ammattia ja saada palkkaa sekä vastata ansioistaan: heidän ei esimerkiksi tarvinnut pyytää mieheltään tai holhoojaltaan lupaa kätilökoulutukseen. Kätilöt olivat naisista miltei arvostetumpia kuin vapaaherrattaret, mikä kuvaa hyvin heidän kouluttamisensa ja olemassaolonsa merkitystä niin naisille kuin miehillekin aikoina, jolloin terveydenhoito oli vielä aivan lapsenkengissään.
Suosittelen tätä teosta kaikille niille, joita kiinnostaa tällainen tavallista kansaa koskettava historia, joka ei koreile merkkimiehillä ja aatelisarvoilla tai varallisuudella. Suosittelen tätä myös kaikille kätilöille ja kätilöiksi opiskeleville, tämä voisi olla heille mielenkiintoinen tietoisku heidän ammattinsa historiasta. Voisin suositella tätä myös kaikille synnytyspelkoisille siinä mielessä, että tämä teos voi osoittaa helpottavan asian: jos ennen vanhaan selvittiin synnytyksistä (vaikka toki poikkeuksiakin oli ja siihen tämän teoksen lukija saa varautua), niin kyllä nykyäänkin selvitään modernin lääketieteen ansiosta. :) Lukemisen arvoinen teos kaikenkaikkiaan. Tätä lukiessa mielenkiinto pysyy kyllä hereillä.
Tämän teoksen luomaa kuvaa voi täydentää lukemalla Minna Anderssonin teoksen Seitsemän tytärtä, joka kuvaa synnytyksiä ja niihin liittyvien asioiden muutoksia 1840-luvulta nykypäivään.
Tämän teoksen luomaa kuvaa voi täydentää lukemalla Minna Anderssonin teoksen Seitsemän tytärtä, joka kuvaa synnytyksiä ja niihin liittyvien asioiden muutoksia 1840-luvulta nykypäivään.
♠♠♠½
Kuulostaapa mielenkiintoiselta! Samoin tuo mainitsemasi Seitsemän tytärtä. Täytyy lisätä lukulistalle. :)
VastaaPoistaSuosittelen! :) Tämä on ehdottomasti hyvin mielenkiintoinen teema.
PoistaErittäin kiinnostava! Ehtisipä lukea!
VastaaPoistaTämän kirjan kyllä lukee yllättävän nopeasti, parissa-kolmessa illassa. On tämä sen verran mielenkiintoinen ja sujuvasti kirjoitettu teos. Eikä haittaa vaikka jäisikin muutama päivä lukukertojen väliin, sillä tämä on jaoteltu hyvin eri osiin, joista on helppo jatkaa eteenpäin. :)
PoistaHeipsan! Blogissani olisi sinulle haaste. (:
VastaaPoistaMoikka vaan, kätilöopiskelijana olen tämän kirjan jo hyllyyni hankkinut ja sitä lähinnä selaillut lukien sieltä täältä, mutta täytynee kyllä tässä kesä"loman" aikan tutustua vielä paremmin ja lukea koko kirja ajatuksella. Mielenkiintoinen teos on.
VastaaPoistaOlisi mielenkiintoista tietää mitä tuleva alan ammattilainen tuumaa tästä kirjasta, kun on sen kokonaan lukenut. :)
Poista