sunnuntai 10. helmikuuta 2013

2 x Mauri Kunnas

Mauri Kunnas: Hurja-Harri ja pullon henki (Tassulan tarinoita -sarja)
27 s., Otava 2010

Hurja-Harri ja pullonhenki on taattua Mauri Kunnasta niin tekstiltään kuin kuvitukseltaankin. Siinä seikkailevat jo muista Tassulan tarinoita -kirjoista tutut hahmot Drakkulan vaarista Herra Hakkaraiseen, mutta pääosaan nousee vieraileva tähti Hurja-Harri, joka on päättänyt yrittää hypätä moottoripyörällään peräti 78 auton yli. Harri on voitonvarma ja omahyväinen prätkämies, mutta kaikki ei mene ihan suunnitelmien mukaan, kun kuuluista unissakävelijä Herra Hakkarainen astuu kuvaan mukaan.

Tämä kirja on hauska ja viihdyttävä, ja sen hassut sattumukset sekoittavat pakkaa juuri sopivasti. Herra Hakkarainen on kerrassaan mahtava hahmo, jonka voi aina luottaa tekevän jotakin hölmöä öisillä kävelyretkillään. Tässä nousee mielestäni samalla hyvin esille se, että ei saa olla liian ylväs ja itsevarma, koska molemmat ovat liiallisina pahasta. Samalla tämä osoittaa, että kuka tahansa voi pystyä hurjiin tekoihin eikä kovaäänisin heppu ole aina se kaikkein paras ja varmin voittaja. Mielestäni tämän voisi jopa katsoa opettavan lukijaansa nöyrtymään tai olemaan nöyrä sekä ystävällinen toisille, vaikka olisikin varma omasta osaamisestaan: ei tarvitse olla leuhka.

Tämä kirja on varmasti enemmän poikien kuin tyttöjen mieleen, vaikka Kunnas osaakin luoda tarinoistaan molempia sukupuolia huvittavia ja kiinnostavia. Tämän kirjan teema aihe puoltaa kuitenkin ajatusta siitä, että pojat voivat tykätä enemmän. Omasta mielestäni tämän teoksen huono puoli on sen lyhyys, koska olisin voinut tätä tarinaa lukea pidempäänkin. Toisaalta miksi venyttää hyvää tarinaa ja tehdä siitä sillä tavalla huono. Toimii!

♠♠♠♠

*****

 Mauri Kunnas & Tarja Kunnas: Herra Hakkaraisen seitsemän ihmettä
51 s., Otava 2008

Jostakin kumman syystä en ollut kuullut tästä teoksesta ennen alkuviikkoa, vaikka olenkin mielestäni ollut aika hyvin kärryillä siitä mitä Kunnakselta on ilmestynyt. Herra Hakkaraisen seitsemän ihmettä on kertomus Tassulan tarinoistakin tutusta unissakävelijästä, joka voittaa ulkomaanmatkan.

Herra Hakkarainen on päässyt mukaan matkalle, jonka jokainen osallistuja on saanut valita jonkin matkakohteen, jonne seurue matkustaa. Porukka reissaa Pääsiäissaarille, Kiinanmuurille, Niagaran putouksille, Egyptin pyramideja katsomaan, Taj Mahaliin, Venetsiaan ja Rio de Janeiroon sambakarnevaaleille. Koska Herra Hakkarainen on matkassa mukana, tapahtuu öiseen aikaan tai hänen nokostensa aikana kummia juttuja, jotka kohahduttavat paikallisväestöä.

Herra Hakkarainen on hahmona aivan verraton, koska hän ei tarkoita pahaa kenellekään ja tekee hölmöyksiä täysin tietämättään. Hakkarainen onnistuu muun muassa solmuamaan soitollaan käärmeenlumoojien käärmeet, auttaa löytämään vanhan obeliskin ja pelastaa kiinalaisen kylän aarteen. Kuvitus täydentää hauskasti ja eloisasti Hakkaraisen tempauksia.

Tämä teos on mielestäni todella mielenkiintoinen jo siitäkin syystä, että sen mukana lapsi pääsee "näkemään maailmaa" ja sen ihmeitä. Kaikilla ei ole mahdollisuutta matkustaa ympäriinsä, joten on hienoa, että lastenkirjojen kautta lapsi pääsee osaksi "suurta maailmaa". Faktat ovat oikeita ja Hakkaraisen tempaukset tekevät niistä varmasti mieleenpainuvia. Tämä teos on myös aikuiselle sopiva, sillä varmaan jokainen ihminen tykkää lukea uusista paikoista erilaisista kirjoista tai muista lähteistä. Tässä on mukana huumoria, mikä ainakin minua houkuttelee lukemaan.

En uskalla antaa tälle täysiä pisteitä, koska olen pulassa löytäessäni jonkun vielä paremman Kunnaksen kuvakirjan. Tämä on kuitenkin todellinen taidonnäyte: mielenkiintoinen, hauska ja faktoista kiinni pitävä, eloisasti ja selkeästi mutta samalla yksityiskohtaisesti kuvitettu teos. Kuva ja teksti sopivat tuttuun tapaan erinomaisesti yhteen, onhan tekijä molemmissa sama.

♠♠♠♠½

1 kommentti:

  1. Heippa! Tutustuin kirjablogiisi ja sain hienon idean ehdottaa sinulle uutta postausta. Ottaisitko ystävällisesti yhteyttä lilli@upnorthmediagroup.com jotta voin kertoa tarkemmin :) Terveisin, Lilli

    VastaaPoista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.