lauantai 4. toukokuuta 2013

Kirjaston kissat: Pyhän kalan salaseura

Antti Hopia (teksti) & Nina Laakko (kuvat): Kirjaston kissat - Pyhän kalan salaseura
52 s., Sammakko 2001
kansikuva: N. Laakko

Päätin viime kuusta intoutuneena lukea lisää sarjakuvia, joten lainasin kirjastosta tämän Hopian ja Laakon yhteistyössä syntyneen kissa-aiheisen sarjakuva-albumin Kirjaston kissat. Tuleva kirjastonhoitaja ja kissaihminen oletti kuitenkin saavansa lukea jotakin ihan muunlaista kuin mitä tämä osoittautui olemaan. Olen aika pettynyt siitä, että tällä kirjalla ei loppujen lopuksi ollut kyllä paljon mitään tekemistä kirjaston kanssa.

Kirjaston kissat ovat kolme hyvin erilaista kaverusta: pariisilaislähtöinen filosofi Fransis, kalasteleva maatiaiskissa Kolli ja edellisten orpo suojatti Ziu. Ajatuksena on ihan mielenkiintoista lähteä kurkistamaan erilaisten kissaluonteiden pään sisään, mutta minua tämä ei jotenkin oikein sytytä. Tässä ei ollut sellaista aitoa ja asiantuntevaa otetta, joka osoittaisi, että nämä tekijät tuntevat kissat. Ehkä se ei ollut ajatuksenakaan, mutta sellaista minä kuitenkin odotin.

Kirjaston kissat nimitys tulee kaverusten asuinpaikoista, sillä Fransis asuu kirjaston ullakolla ja Kolli kellarissa, Ziu taas vähän kummassakin. Välillä miljöönä on selkeästi kirjasto ja kirjaston arkea sivutaan hieman, mutta oletin näiden kissojen suorastaan asuvan kirjastossa, kuten tosielämän kirjastokissa Dewey teki. En löytänyt tästä kirjaista sitä "kirjastohenkisyyttä", jota oletin löytäväni.

Sarjakuvan piirrostyyli ei pure minuun alkuunkaan. Se on jotenkin niin epämääräinen tai en oikein osaa edes selittää millainen. Se ei vain yksinkertaisesti ole minun makuuni, mikä ei tietenkään ole piirtäjän vika. Siinä on hyvät puolensa, mutta se ei iske minuun. Lisäksi ruudut ovat aika pieniä ja mustavalkokuvitus ei nosta piirroksia arvoonsa. Ehkä suuremmat ruudut saisivat kuvat vetoamaan minuun enemmän, mene ja tiedä. Kannen värikuva on paljon vetoavampi kuin mustavalkoinen kuvitus.

Näille kaveruksille sattuu ihan hauskojakin juttuja, sellaisia kissamaisia sattumuksia. Se ei kuitenkaan riitä peittämään minun mielestäni huonoja puolia, joten en yksinkertaisesti vain tykännyt tästä, vaan eihän kaikesta voikaan tykätä.

♠♠

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.