lauantai 20. elokuuta 2016

Kaarnatuuli

Kristiina Vuori: Kaarnatuuli
1 mp3-levy, 18 h 46 min.
Tammi, 2016
lukija: Kirsti Valve

Kaarnatuuli on ensimmäinen Kristiina Vuoren teos, johon tutustuin. Minua yleensä kiinnostaa teokset, joiden päähenkilö on vahva naishahmo - ja juuri sellainen Kaarnatuulen Valpuri Innamaa on. Innamaa on todellinen historian henkilö, jonka Vuori siirtää taitavasti kaunokirjallisuuden hahmoksi. Valpurin tarina on mielenkiintoinen, vaikka mukavaa tyyppiä minä en Valpurista saa, vaikka kuinka yrittäisin.

Valpuri on vasta parikymppinen, kun hänen miehensä Henrik Innamaa mestataan. Innamaan kauppahuonetta taidokkaasti johtanut Henrik oli uskollinen väärälle miehelle, sillä Juhana-herttuan päädyttyä vangiksi ei tämän veli, kuningas Erik XIV, katsonut hyvällä veljelleen uskollisia miehiä. Kahden pienen lapsen äiti joutui ottamaan vastuun kauppahuoneesta ja koko omaisuudesta ja astumaan täysin miesvaltaiseen maailmaan, jollainen 1500-luvulla vallitsi. Sen Valpuri teki varmuudella ja vahvuudella, ja vaikka menikin vielä uudelleen naimisiin, hän ei luopunut kaupankäynnistä. Bisnesälyä hänellä todellakin oli, ja varallisuuden kasvattaminen tuntui toisinaan olevan hänen todellinen intohimonsa.

Kuten sanottu, Valpuri ei ollut mielestäni mukavan oloinen tyyppi, sillä hän oli aivan liian itsekäs ja keskittynyt ammattiinsa. Hänen sitkeyttään kuitenkin ihailin, vaikka välillä mietinkin oliko hän toisinaan jopa liian ehdoton. Se miten tarinan Valpuri lähimmäisiään kohteli sai minut myös miettimään toiko varallisuus ja päsmäröinti hänelle todellista iloa, jos juuri kukaan ei pitänyt hänestä oikein oikeasti. Valpuri itse saattoi rakastaa intohimoisestikin, mutta silti kaupanteko näytti menevän myös rakkauden edelle.

Vaikka yksikään kirjan hahmo ei tullut itselleni oikein "läheiseksi", oli tarinan kuunteleminen todella mukavaa. Ensinnäkin Kirsti Valve on mielestäni monisävyinen lukija, joka toi tarinaan mukavasti eloa. Toiseksi mielestäni Kristiina Vuori on luonut Valpurista hyvin elävän kuvan samoin kuin hänen aikansa Turusta ja maailmasta yleensäkin. Sujuva tarina kaikenkaikkiaan, ja mielenkiintoisesti kirjoitettu. Kannatti tutustua!

♠♠♠♠

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.