maanantai 29. elokuuta 2016

Kylmä jälki

Jarkko Sipilä: Kylmä jälki
7 cd-levyä, 7 h 30 min
Gummerus, 2007
lukija: Veikko Honkanen

Jarkko Sipilä on dekkaristi, jonka kirjoista mieleeni on päällimmäisenä jäänyt mieleen todentuntuisuus ja realistisuus. Olen lukenut aikaisemmin pari Sipilän dekkaria ja todennut ne hyviksi, joten päätin kokeilla tällä kertaa äänikirjaa. Voin kyllä sanoa, että Kylmä jälki on ihan yhtä jännittävä ja aito kuin Seinää vasten ja Valepoliisi.

Kylmän jäljen tapahtumat saavat alkunsa, kun elinkautisvanki Timo Ruosteen isä kuolee ja mies pääsee telkien takaa hautajaisiin. Kukaan ei olisi arvannut, että tuomiostaan jo yli puolet suorittanut ja mallikelpoisesti käyttäytyvä Ruoste päättäisi ottaa hatkat, mutta sen tämä kuitenkin tekee. Poliisien arvion mukaan Ruoste ei ole erityisen vaarallinen, vaikka onkin aikoinaan surmannut vaimonsa ja saanut siitä tuomion. Poliisien täytyy kuitenkin arvioida tilanne uudelleen, sillä tuosta tapauksesta alkaa paljastua uusia piirteitä ja vaikuttaa siltä, että Ruosteella saattaa olla kaunaa jotakuta kohtaan.

Mielestäni Sipilän dekkareista tekee jokseenkin ainutlaatuisia se seikka, että hän keskittyy niissä lähinnä rikokseen ja rikolliseen ja jättää poliisien siviilielämän melko marginaaliseksi. Voisi siis oikeastaan sanoa, että dekkarit ovat täyttä tavaraa rikoksineen, poliisityön vaiheineen ja jännittävine käänteineen. Samalla Sipilä onnistuu jotenkin tekemään poliiseistaan lukijalle ihan riittävän tuttuja, jotta sarjan läpi tuntuu kulkevan punaisena lankana myös poliisiosaston keskinäinen ryhmädynamiikka ja ystävyyssuhteet.

Kokonaisuutena Kylmä jälki oli mielestäni onnistunut dekkari, vaikka arvasinkin melko varhaisessa vaiheessa millaisia käänteitä Ruosteen vanhaan juttuun mahtaisi liittyä. Vaikka sen osalta suuri yllätys ei ollutkaan sitten niin suuri yllätys, pystyin kuitenkin seuraamaan tarinaa jännityksellä ja viihtymään sen parissa, ja sehän tässä on tärkein asia.

♠♠♠♠

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.