torstai 15. lokakuuta 2015

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden viikolla: Sesselin seikkailu

Nyt viikolla 42 vietetään Kirjan vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden viikkoa. Tämä viikko tulee näkymään blogissani siten, että nostan esille pelkkää lasten ja nuortenkirjallisuutta. Lisää tietoa viikon ohjelmasta löydät Kirjalittan Facebook-sivulta.
 
Elsa Beskow: Sesselin seikkailu
Gummerus 1989
alkup. Sessalätts äventyr, 1934
suom. Eila Kivikk'aho
 
Kuten jo aiemmin kerroin, me olemme lukukerhossa viihtyneet runojen maailmassa. Teemaan astuttiin Elsa Beskowin saturunokirjan Sesselin seikkailu avulla. Siitä puuttuu osa riimeistä, jotka lapsi saa täydentää tarinan edetessä.
 
En ollut aiemmin tutustunut Elsa Beskowin teoksiin, vaikka tiesinkin hänen teostensa olleen melko suosittuja. Muistin kuitenkin nähneeni näitä riimitäydennyskirjoja kirjastossa, ja niin valitsin Sesselin seikkailun teeman avaukseksi. Minä luin kirjaa ja näytin kuvia ja aina riimin puuttuessa pidin tauon, jolloin lapset saivat sanoa riimin. Useaan kertaan kuuluikin "yleisöstä" huudahdus "tää on kiva kirja!". Täytyy sanoa, että itsekin pidin tästä kovasti ja huomasinpa, että lapset keksivät välittömästi riimin joihinkin sellaisiin kohtiin, jotka olivat minulle vaikeita.
 
Sesselin seikkailu kertoo siis Sesseli-prinsessasta, joka lähtee isänsä ja Vesseli-koiransa kanssa metsään kävelylle. Käy kuitenkin niin, että Vesseli eksyy ja Sesseli lähtee omin päin etsimään koiraansa. Tuolla reissulla he kohtaavat muun muassa metsän kuninkaan, joka kumartaa ihmisprinsessan edessä. Vaan kuninkaalla ja Sesselillä koirineen on jo kiire kotiin, sillä kuningatar odottaa heitä jo.
 
Lasten tapaan minäkin pidin tästä kirjasta, johon pääsimme kaikki yhdessä osallistumaan. Pidin siitä, miten lennokkaasti Beskow (ja suomentaja Kivikk'aho) saivat tarinan kulkemaan eteenpäin. Kirjaa valitessa tutustuin myös toiseen Beskowin saturunokirjaan Hattulan väki, mutta mielestäni Sesselin seikkailu oli lennokkaampi ja kiinnostavampi tarina. Tutustukaahan te muutkin tähän vanhaan, mutta yhä viehättävään tarinaan Sesselistä ja Vesselistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.