sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Norma

Sofi Oksanen: Norma
303 s., LIKE 2015
kansi: Anne Kursu & Toni Härkönen
 
Kun sain kirjastosta Sofi Oksasen Norman käsiini, en heti alkuun tohtinut aloittaa lukemista. Sofi Oksasen kirjat kun tuppaavat olemaan teemoiltaan hyvin isoja ja ajatuksia herättäviä, odotin myös Norman lukeutuvan samaan kategoriaan. Normastakin toki löytyy huomioita yhteiskunnallisista asioista, mutta pääasiassa koin tämän olevan lähinnä melkoisen jännittävä ja nopealukuinen, ehkä jopa hyvin laadukkaaksi viihteeksi laskettavissa oleva teos.
 
Norma kertoo kolmikymppisestä naisesta, jonka tärkein ihmissuhde on äidin kanssa. Norma ja äiti ovat läheiset, mutta kun äiti yllättäen päättää elämänsä hyppäämällä metron alle, Norma huomaa ettei tuntenutkaan äitiään niin hyvin kuin luuli. Äidin kuoltua Norman elämään astuu ihmisiä äidin menneisyydestä ja, kuten hänelle valkenee, myös nykyisyydestä. Norma alkaa epäillä äidin teon motiiveja sekä etsiä kuumeisesti viestiä, joka selittäisi mitä äidin päässä liikkuu. Samalla Norma törmää hiusalan monimutkaisiin verkostoihin ja kohdunvuokrausbisnekseen, jotka kummatkin liittyvät jotenkin äidin tuttaviin.
 
Sangen pian Norma huomaa, että kukaan liikaa tietävä ei voi olla sataprosenttisesti turvassa, kun bisnekset eivät sujukaan odotetusti. Näyttää ikävästi siltä, että äiti tiesi paljon - ja niin oletetaan Normankin tietävän. Normalla on kuitenkin yliluonnollisia kykyjä, joiden avulla hän pystyy vaistoamaan asioiden oikean laidan herkästi. Jännitys tiivistyy, kun piirit alkavat kiristää verkkojaan ja punoa suunnitelmiaan myös Norman varalle.
 
Sofi Oksanen on jälleen onnistunut luomaan taidokkaan ja hyvin hallitun kokonaisuuden, vaikka tämä kirja tuntuukin kovin erilaiselta verrattuna esimerkiksi Puhdistukseen tai Kun kyyhkyset katosivat -teokseen. Norma osoittaa, että Oksanen hallitsee myös jännityselementit, vaikka varsinainen jännäri tämä ei silti mielestäni välttämättä olekaan (tosin missä se raja jännärin ja jännärinomaisen teoksen välillä menee...). Tämä osoittautui kyllä todella mielenkiintoiseksi teokseksi, joka tempaisi mukaansa, mutta josta kyllä tarkemmin ajatellen löytyy todella huomioita sukupuolten väliseen tasa-arvoon ja minun tulkintani mukaan myös tiettyihin lakeihin liittyen. Huomatkaa muuten teoksen kaunis kansi, joka kyllä ainakin minua kannusti aloittamaan lukemisen!
 
♠♠♠♠

4 kommenttia:

 1. Tykkäsin kirjasta, vaikka kyllähän sen Viron olisi hyvin voinut sijoittaa myös tähänkin teokseen :)
  Kansi on upea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta kyllä, että Viron olisi helposti saanut linkitettyä tähän teokseen. Toisaalta on ihan hyvä ettei Oksanen tehnyt niin, sillä tämä osoittaa Oksasen voivan kirjoittaa muustakin kuin Virosta. :)

   Poista
 2. Mielestäni on ihan kiinnostavaa, että Oksanen päätti kirjoittaa jotain muuta kuin Viron lähimenneisyyttä käsittelemän kirjan. Onhan hän sellaisia jo pari kirjoittanut. Aihe on tärkeä, joo, mutta kirjailijana hän pysyy minun silmissäni kiinnostavampana, jos kirjat kertovat välillä jostain muusta.

  Norma on minulla varauksessa, mutta saatan joutua odottamaan sitä kauan, sillä varausjono on pitkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että on hyvä nähdä Oksasen kykenevän kirjoittamaan muistakin kuin Viroon kytkeytyvistä aiheista. Norma onkin oivallinen osoitus Oksasen muuntautumiskyvyistä. Toivottavasti sinäkin pääset pian lukemaan Norman!

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.