lauantai 10. lokakuuta 2015

Suomalaisen kirjallisuuden päivänä: Kesä Koiramäessä

Mauri Kunnas: Kesä Koiramäessä
39 s., Otava 2015
 
Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää on mielestäni hyvä juhlistaa Mauri Kunnaksen uudella lastenkirjalla Kesä Koiramäessä, sillä se henkii kansanomaista historiaa ja suomalaisen luonnon tuntemusta päivään sopivalla tavalla. Odotin tätä kirjaa ihan innoissani, sillä kyllä Mauri Kunnaksen uusi kuvakirja on minulle aina Tapaus isolla t-kirjaimella, etenkin jos kyseessä on koiramäkeläinen historiaa henkivä teos.
 
Kesä Koiramäessä kuvaa kesäisiä vapaa-ajan aktiviteetteja ja juhlapyhiä, mutta tuo esiin myös arkista aherrusta heinätöistä marjankeruuseen. Päähenkilöinä nähdään Koiramäen lapset Elsa, Kille ja Martta sekä heidän ystävänsä, rovastin lapsenlapsi Aukusti, joka tulee viettämään kesälomaansa maalle. Teokseen on upotettu kosolti tietoa linnuista, eläimistä ja kasveista sekä erilaisista perinteistä.
 
Olin aika yllättynyt siitä, että Kunnas teki toisenkin kesäaiheisen kuvakirjan, sillä häneltähän on jo aiemmin ilmestynyt teos Koiramäen lapset ja näkki. Epäilin, että olisko tuon mainion teoksen jälkeen entisajan kesistä enää mitään uutta sanottavaa, mutta hienosti Kunnas on kuitenkin löytänyt uusia asioita esiteltäviksi. Siinä missä Koiramäen lapset ja näkki keskittyykin pitkälti erilaisiin uskomuksiin ja tarinoihin, tämä Kesä Koiramäessä valottaa enemmän arkisia asioita.
 
Pidin paljon tästä teoksesta, jonka kokonaisuus on hyvin toimiva. Voisin tähän taas kriipustella ja kraapustella huomioita Kunnaksen ihanasta kuvituksesta ja toimivasta tekstistä, jossa on paljon mutta kuitenkin sopivasti faktoja tarinan lomassa. Sen sijaan tyydyn vain toteamaan, että takakannen virke "Kesä Koiramäessä on klassikko jo syntyessään" taitaa hyvinkin pitää paikkansa.
 
♠♠♠♠♠

2 kommenttia:

  1. Minä pidän valtavasti Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjoista. Koska olen itse kiinnostunut historiasta, on Koiramäen porukka lähellä sydäntäni. Meillä lapset tulevat löytämään tämän kirjan pukinkontista - ainakin toivottavasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on sama juttu, että kiinnostus historiaan saa myös koiramäkeläiset tuntumaan läheisiltä hahmoilta. Kiva, että lastenkirjoissa käsitellään historiaa, sillä minun (suppean) kokemukseni mukaan moni kirja on joko aika ajaton tai käsittelee nykypäivän ilmiöitä.

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.