perjantai 16. lokakuuta 2015

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden viikolla: Eetu ja nokkelat neropatit

Nyt viikolla 42 vietetään Kirjan vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden viikkoa. Tämä viikko tulee näkymään blogissani siten, että nostan esille pelkkää lasten ja nuortenkirjallisuutta. Lisää tietoa viikon ohjelmasta löydät Kirjalittan Facebook-sivulta.
 
Teija Rekola (teksti) & Mervi Lindman (kuvitus): Eetu ja nokkelat neropatit
60 s., WSOY 2014
 
Esittelin syyskuussa Teija Rekolan ja Mervi Lindmanin teoksen Eetu ja ruma Rusina, ja totesin tuolloin, että täytyy varmaan tutustua tähän jatko-osaankin. Bongasin tämän Eetu ja nokkelat neropatit -kirjan kirjaston hyllystä, ja täytyihän tämä sitten lainata.
 
Eetu on taas saanut kannoilleen kateuden varjon, josta hän jo kerran pääsi eroon. Tällä kertaa varjo ilmestyy, kun ruotsalaiset pikkuserkut Annabella ja Isabella tulevat viettämään kesälomaa Eetun perheen luo. Tytöt tuntuvat olevan hyviä kaikessa mihin ryhtyvät, ja Eetun vanhemmat ylistävätkin tyttöjä kilpaa. Eetusta tuntuu, että hän ei osaa mitään, kun hänelle aina sattuu kommelluksia. Eetu ja varjo päättävät, että tytöiltä pitää ottaa luulot pois! Ja loppujen lopuksi paljastuukin, että edes Annabella ja Isabella eivät osaa kaikkea.
 
Mielestäni tämä teos kuvaa oivallisesti niitä tunteita, joita lapsi voi kokea verratessaan tai joutuessaan verratuksi muihin ikätovereihinsa. Se miten varjon avulla ilmennetään negatiivia tunteita, on mielestäni hyvä idea, ja toimi erinomaisesti jo edellisessä Eetu-kirjassa.
 
Tämä teos herätti ajatuksia Eetun vanhempien käytöksestä. Mielestäni he käyttäytyivät hyvin ajattelemattomasti, ja osaltaan ilmentävät hyvin sitä, miten aikuisen hieman ajattelematon käytös voi kääntyä lapsen mielessä paljon ikävemmäksi kuin miksi se on tarkoitettu. Tämä teos sopii siis hyvin myös aikuisen ja lapsen yhteisiin lukuhetkiin, sillä molemmat löytävät tästä teoksesta varmasti ajateltavaa.

2 kommenttia:

  1. Hei! Blogissani on sinulle tunnustus: http://unelmienaika.blogspot.fi/2015/10/liebster-award-tunnustus.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :) Vastailen kysymyksiin ensi viikon aikana.

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.