sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Historian suurnaiset

Reinhard Barth: Historian suurnaiset
306 s., Ajatus kirjat 2009, 2. p.
suom. Tuulikki Virta ja Katja Zöllner
alkup. Frauen die Geschichte machten. Von Hatschepsut bis Indira Gandhi.

Barthin tietokirja Historian suurnaiset on odottanut lukemistaan jo ties kuinka kauan, sillä ostin tämän joskus muutama vuosi sitten alennusmyynnistä ja en sitä kuitenkaan lukenut. Nyt kirjallisuuspiiriin pitää lukea jokin teos tietopuolelta (elämäkerta, tietokirja jne.), joten päätin pienentää oman hyllyni lukemattomien kirjojen määrää. Alunperin ajattelin, että myyn tämän pois luettuani tämän ensin, mutta olen tullut toisiin ajatuksiin: tästä en halua luopua.

Historian suurnaiset käsittelee nimensä mukaisesti historian lehdille jääneitä 26:tä naista, jotka ovat rohkeasti ajaneet asiaansa, hallinneet maataan tai vaikuttaneet ajatuksiin. Mukaan mahtuu niin Egyptin muinaisia kuningattaria kuin eurooppalaisia merkkinaisia ja "nykynaisia" eri puolilta maailmaa. Nykynaisia lainausmerkeissä siksi, että viimeisin heistä kuoli 1980-luvulla. Mielestäni ylivoimaisesti kiinnostavimmat henkilöt tässä teoksessa ovat Kleopatra, Elisabet I, Elisabet Stuart, Katariina Suuri, Marie-Antoinette ja Ison-Britannian Viktoria.

Teoksessa kuvataan jokaisen naisen tarinaa ja vaikutusta tapahtumien kulkuun noin 10 sivun verran, ja vaikka se tuntuu lyhyeltä määrältä, niin mielestäni se on sopiva. Näin ehtii tutuksi tulla useampi naishahmo ja samalla kronologisesti järjestetty naissarja kuvastaa hyvin aikojen ja naisen aseman muutosta: ennen vaikutusvaltaa sai miehen välityksellä ja vaikutusvaltaa oli niillä, joilla oli vahvoja miehiä lähipiirissä, sitten naisen asema parani ja asiat muuttuivat. En ole oikeastaan koskaan ennemmin ajatellut, että juuri nuo tunnetut historian naishahmot, joita tuossa aikaisemmin luettelin, ovat saaneet merkittävää tukea mieheltään/miespuolisilta kannattajiltaan tai vaikuttaneet niin voimakkaasti johonkin mieheen, että tämä on toiminut naisen tahdon mukaan silkasta hullaannuksesta.

Mielestäni tämä teos on myös sivistävä, koska nyt tulee tutuksi nimeltä tuntemiaan henkilöitä, joiden historiaan ei ole sen kummemmin aikaisemmin tutustunut. Lisäksi tietopuoleinen tutustuminen tiettyihin hahmoihin voi avartaa aikaisempaa suhtautumista tai mielipidettä, koska monesta näistä naisista on tehty lukemattomia romaaneita ja elokuvia, joiden tulkinta on viihteellinen. Esimerkiksi juurikin Marie-Antoinette ja Katariina Suuri nousevat nyt ensimmäisinä mieleen, sillä Carolly Ericksonin ja Laila Hirvisaaren romaanit näistä naisista on julkaistu melko hiljattain.

Olen hyvin kiinnostunut ihmiskohtaloista ja elämäntarinoista, joten siksikin tämä teos upposi minuun. Kuitenkin välillä tiettyjen "sankarittarien" osioissa kuvattiin enemmänkin miesten toimintaa tai hänen perhesuhteitaan kuin itse naisen elämää ja vaikutusta. Samoin olisin toivonut enemmän kuvausta naisten henkilökohtaisen elämän puolelta enkä poliittiselta kannalta, koska siksi näiden naisten tarina jää jotenkin hieman hajanaiseksi. Toisaalta kirjailija on halunnut ottaa nimen omaan tietyn näkökulman ja siinä mielessä kokonaisuus on ehjä.

Tämä on mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu teos, mutta välillä tuntuu, että suomennoksessa on tapahtunut jokin kömmähdys tai sitten alkuteksti on ollut jotenkin epäselvä ja tulkinnanvarainen. En kuitenkaan antanut sen nyt enempää häiritä. Hyvää tässä teoksessa on myös se, että lopusta löytyy kattava ja henkilöhahmon mukaan jaettu lähdeluettelo, joten uskottavuutta löytyy ja lisää lukumateriaalia sen myötä myös. Vielä mielenkiintoisempi tämä voisi olla, jos joku kotimainen kirjailija olisi tämän kirjoittanut, koska henkilöhahmojen valinta voisi olla enemmän pohjoismainen eikä keski-eurooppalainen vaikutuksiltaan ja siten puhutella lukijaansa paremmin täällä Suomessa.

♠♠♠♠

2 kommenttia:

  1. Hyvä, että naiset hstoriassa nostetaan esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Itseäni kiinnostaa kovasti historia naisten näkökulmasta joko yleisesti ottaen ajan lapsina tai sitten ihan yksittäisten ihmisten kohtalojen kautta.

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.