maanantai 23. heinäkuuta 2012

Sata sotakohtaloa

Lagerbohm, John (toim.): Sata sotakohtaloa
227 s., Otava 2011

Löysin kirjastosta John Lagerbohmin toimittaman Sata sotakohtaloa -teoksen, joka välittömästi rupesi kiinnostamaan. Lukaistuani pikaisesti pari tarinaa, päätin lainata teoksen. Tein oikean päätöksen, sillä Sata sotakohtaloa on äärimmäisen kiinnostava ja kouriintuntuva teos.

Sata sotakohtaloa kertoo kohtaloista sodissamme vuosina 1939-1945. Teoksen kansien väliin on päätynyt tarinoita niin upseereista kuin tavallisista sotilaistakin, lotista ja siviileistä ja jopa yhden hevosenkin tarina löytyy. Teoksessa nostetaan esiin kaatuneet, kadonneet ja eloonjääneet: kuinka elämä jatkui ja miten kallis hinta itsenäisyyden säilyttämisestä maksettiin. Tarinoita ovat kirjoittaneet mm. John Lagerbohm, Riitta Uosukainen, Reino Lehväslaiho ja useat poliittiset vaikuttajat ja upseerit.

Mielestäni sata sotakohtaloa on hyvin laaja-alainen teos, johon on hyvin valikoitu esiteltävät kohtalot. Minusta kuitenkin olisi voinut esitellä enemmänkin tavallisten rivisotilaiden, lottien ja siviilien kohtaloita ja jättää upseerit vähemmälle: heidät kuitenkin historiankirjat muistavat, mutta muut painuvat liian helposti unholaan. Teoksessa on liitetty kuva jokaiseen tarinaan. Se lisää teoksen todenmakua entisestään ja antaa tarinoille kasvot: on helpompi eläytyä henkilön tarinaan, kun hänen kuvansa näkee. 

Vaikka tämä teos onkin sota-aiheinen tietokirja, se ei ole täynnä sotapoliittisia tiedonantoja tai juttuja hyökkäysvaiheista ja mottitaktiikoista. Siksi pidinkin tästä: ei tarvitse tuntea jokaista hyökkäystä ja olla perehtynyt sodan vaiheisiin, jotta voi antaa teoksen viedä mukanaan. Hieman miinusta annan teokselle kirjoitustyylien sekalaisuudesta (toiset kertovat juurtajaksain, toiset taas turhankin vauhdilla) sekä melko runsaasta "upseerimäärästä". Suosittelen kuitenkin tätä teosta kaikille, ja uskoisin, että jopa koulussa historiaa inhonneet voisivat pitää tästä.

♠♠♠♠½

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa todella mielenkiintoiselle kirjalle! Täytyypä pitää silmät avoinna kirjastossa!

    Aiheellisesti huomautat tosiaan tuosta upseerien korostamisesta. Tavallinen sotaväkikin ansaitsisi osansa tarinoiden joukossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä todella etsiä tämä teos käsiinsä! :)

      Poista
  2. Minulla on tämä kirja itsellä ja olen aina välillä lueskellut tarinoita tästä ja pitänyt todella. Miehelleni minä tämän ostin, mutta kohtalot ovat vieneet minutkin mukanaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin pidät teoksesta. :)Tämä on kyllä poikkeuksellisen aito sotaa käsittelevä tietokirja!

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.