tiistai 10. heinäkuuta 2012

Seitsemän tytärtä + haaste valmis!

Andersson, Minna: Seitsemän tytärtä - äidiksi tulon tunnelmia 1840-luvulta nykypäivään
167 s., Karisto 2007

Raportoitakoon nyt ihan alkuun, että tämä on nyt kolmas lukemani teos Sinisen linnan kirjaston haasteeseen "Kirjallisuuden äidit", joten haaste on osaltani valmis. Saattaa olla, että luen jotakin muutakin vielä ehdotuksista näiden kolmen jo luetun lisäksi, saa nähdä. :)

Minna Anderssonin Seitsemän tytärtä on hyvin mielenkiintoisesti rakennettu teos. Se kertoo sukupolvi sukupolvelta aina uuden tyttären syntymästä alkaen 1840-luvulta ja jatkuen 2000-luvun alkuun. Jokaisen lapsen syntymä kuvataan hänen äitinsä näkökulmasta. Tämä rakenne tuo hyvin esiin tapojen, uskomusten ja itse synnytyksen muuttumisen aikojen saatossa. (Synnytyksen muuttumisella tarkoitan siirtymistä saunoista sairaaloihin, rohtojuomista lääkkeisiin jne.)

Pidin myös siitä, että teoksessa on ajan kulua havainnollistettu jokaisen lapsen syntymäkodin pohjapiirroksella: niistä käy ilmi millaisissa oloissa (ahtaus ym.) ennen elettiin ja lisäksi se korostaa asumismuodon ja perherakenteen muutosta.  Oli myös kiva, että kirjan alkuun oli tehty sukupuun tapainen runko, joka esittelee heti sukupolvet. Olisi tosin ollut kivempi, jos jokaisesta perheestä olisi edes jokainen lapsi lueteltu, eikä jätetty siihen syntyvään tapaukseen (jos syntyi vielä nuorempia sisaruksia). 

Suosittelen tätä teosta kaikille, joita kiinnostaa vähääkään entisaikojen tavat ja menetelmät.

♠♠♠♠

4 kommenttia:

  1. Onnea (ja haasteen emännältä myös kiitokset!) haasteen suorittamisesta! :)

    Minuakin vähän häiritsi, ettei kaikkia lapsia mainittu tuossa "sukupuussa". Aluksi olin jopa siinä käsityksessä, että jotkut perheistä olisivat olleet yksilapsia. Ymmärrän, että kirjassa tarkastelttiin yhtä tiettyä isoäiti-äiti-tytär -jatkumoa, mutta silti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olin välillä ihan samoissa käsityksissä, ja sitten välillä ärsytti kun seuraavan sukupolven tarinassa vilahti nuorempia sisaruksia, joita ei ollut sukupuussa.

      Poista
  2. Itse vastikään synnyttäneenä tämä tuntuu oikeinkin houkuttelevalta teokselta! :>

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin tämän kyllä kiinnostavan sinua jo ihan oman lapsen synnytyksen kautta. Suosittelen, tykkäät varmasti! :)

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.