keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Lahjavinkkejä ystävänpäivään

Ystävänpäivä voi monelle olla kaikkia muita juhlia tärkeämpi juhla, toiselle se taas ei merkitse juuri mitään. Jotkut tietävät heti mitä haluavat ystävilleen tai rakkailleen antaa lahjaksi, kun taas toiset miettivät päänsä puhki eivätkä silti keksi hyvää lahjaa. Suklaa, kukkakimppu, leffalippu tai lahjakortti on aina toimiva vaihtoehto, mutta mitäpä jos tänä vuonna antaisitkin lahjaksi kirjan? Kirjalla on se hyvä ominaisuus, että siihen voi palata kerta toisensa jälkeen, kun taas suklaa tulee aikanaan syödyksi ja kukkakimput kuihtuvat. Kirjaan voi liittyä myös jokin rakas muisto lahjan antajasta ja se on usein hyvin mielekäs lahja.

Olemme tulleet nyt siihen lopputulemaan, että kirja sen olla pitää. Mutta mikä kirja, siinäpä uusi ongelma! Olen koonnut tähän muutamia vinkkejä siitä, mitkä kirjat voisivat olla hyviä lahjakirjoja ystävälle tai jollekin toiselle rakkaalle ihmiselle.

Jos sinulla on pieni kummityttö tai -poika tai joku ihan vain muuten rakas lapsi, jota haluat muistaa, niin harkitse silloin Julia Huberyn ihastuttavaa keijukaisaiheista kuvakirjaa Ripaus keijutaikaa. Koska pojat eivät ehkä tuosta kirjasta perustaisi, niin heille voisi antaa lahjaksi Mauri Kunnaksen uuden jännittävän kuvakirjan Aarresaari. Kouluikäisille lapsille suosittelen Tove Janssonin alkuperäisiä Muumi-kirjoja, jotka jaksavat viehättää vuodesta toiseen: vielä aikuisenakin.

 

Onko ystäväsi kenties parantumaton romantikko? Silloin hänelle sopii mainiosti lahjaksi Enni Mustosen Pohjatuulen tarinoita -trilogian itsenäinen kolmas osa Kultarikko, joka kuljettaa lukijansa pieneen matkailuyritykseen Lappiin. Ihanan kepeä, romanttinen ja kutkuttava kirja, joka varmasti täyttää vaativimmankin romantikon odotukset.

Kenties haluat lahjoittaa läheisellesi humoristisen kirjan? Siinä tapauksessa suosittelen lämpimästi David Safierin teosta Happy family, joka on nimestään huolimatta suomenkielinen. Se on paitsi hykerryttävän hauska, myös totuuden siemeniä sisälleen kätkevä teos yhden perheen vaiheista, jotka liittävät heidät tiukemmin yhteen kuin mikään muu aikaisemmin.

Kuka kuuluu (ainakin minun mielestäni) kotimaisen kirjallisuuden ehdottomiin kärkinimiin nykyään? Aivan, Eve Hietamies. Hänen teoksensa Tarhapäivä iskee suoraan tajuntaan ja on kirjoitettu todella taitavasti. Se on humoristinen kertomus yksinhuoltajaisästä ja hänen pojastaan, joiden kuvioihin ilmestyy yhtäkkiä TYTTÖ! Sitä lukiessa saa todella nauraa ääneen, vaikka on siinä vakavampiakin pätkiä.

On olemassa yksi kirja, jota uskallan suositella lukemattakin: Anna-Leena Härkösen uusin kolumnikokoelma Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia. Olen lukenut siitä paljon hyviä arvosteluja ja Härkösen kohdalla laatuun voi luottaa jo hänen nimensä perusteella. Raikasta ja suorasukaista mielipiteiden osoitusta ja iskeviä totuuksia on luvassa, jos Härkösen kolumneihin tarttuu.

Mutta entä jos runous onkin se, mikä viehättäisi lahjansaajaa eniten? Tommy Tabermann on silloin vahva ehdokas, mutta harkitkaa myös Aila Meriluodon ensimmäistä runokokoelmaa Lasimaalaus tai Anna-Mari Kaskisen runoteoksia.

Ehkä dekkari olisi kuitenkin parempi vaihtoehto? Vaikka Reijo Mäki onkin hyvin takuuvarma valinta sekä miehelle että naiselle, suosittelen kuitenkin sivuuttamaan hänen teoksensa ja ostamaan Vera Valan esikoisteoksen Kuolema sypressin varjossa. Arianna de Bellis on vahva tulokas dekkarietsivien joukkoon ja teos tulee saamaan jatkoa. Jännittävä, taitavasti kudottu juoni vie mennessään.

Jos jokin klassikko tuntuisi paremmalta vaihtoehdolta, voin suositella esimerkiksi Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -teosta, Jose Saramagon Kertomusta sokeudesta tai vaikkapa Minna Canthia ja Juhani Ahoa kotimaiselta kentältä.

Ehkä näistä löytyy joku sopiva lahjaehdokas. Nämä kirjat ovat saatavilla helposti suoraan kirjakaupasta, sillä ne ovat sen verran uusia tai muuten vain jatkuvasti saatavilla olevia kestosuosikkeja. Vielä ehtii siis hyvin hakemaan lahjan huomiseksi. Iloista ystävänpäivää! :)

11 kommenttia:

 1. Hei, en viitsi klikata tuota postauksesi viimeistä linkkiä, mutta jos se mahdollisesti vie casinotopin tms. sivulle ja olet saanut linkin laittamisesta rahaa, niin sinun pitäisi kertoa tässä postauksessa, että se on tehty yhteistyössä jonkin yrityksen kanssa ja että saat linkistä rahaa. Lukijalla on oikeus tietää, milloin kyseessä on maksettu mainos, ja piilomainonta on kielletty lailla.

  Anteeksi jos olen väärässä ja olet kirjoittanut tämän postauksen ilman korvausta ja linkki vie jonnekin muualle kuin kuvittelin :).

  VastaaPoista
 2. Kyllähän tuo linkki sinne vie, mutta sain ohjeet, joiden mukaan ei tarvitse mainita saanko rahaa vai en, koska kyseinen yritys ei halua vaikuttaa itse blogitekstin varsinaiseen sisältöön (joka on siis ihan omani täysin). Lisäksi olen nähnyt yhdessä toisessakin blogissa saman tahon kanssa toteutetun jutun (josta he myös kertoivat minulle) eikä siinäkään postauksessa mitään mainita. Yritys perustelee tätä sillä, että he eivät halua vaikuttaa minun lukijoideni ostoskäyttäytymiseen suoranaisesti. Ymmärrän kyllä, että näin voi käydä, mutta olen halunnut toimia yrityksen ohjeiden mukaisesti, koska olen luottanut heidän tietävän mainonta-asiat minua paremmin.

  Mainittakoon tässä nyt sitten, että vaikka teksti on omani, idea tuli muualta ja saan linkin laittamisesta palkkion, eli tämä on maksettu mainos.

  VastaaPoista
 3. Kommentoin minäkin. Tämän kanssa on tosiaan syytä olla tarkkana eikä luottaa vain yrityksen sanaan.
  Hyvä juttu: http://www.ts.fi/teemat/kuluttaja/372442/Piilomainos+voi+hiipia+blogitekstiin
  "Kuluttajasuojalain mukaan mainonta täytyy selkeästi tunnistaa mainokseksi. Mainoksesta pitää myös näkyä, kuka on on tuotteen mainostaja."

  Ja tämä postaus oli selkeästi mainos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuosta linkistä, se oli hyvin mielenkiintoinen.

   Mielestäni tämä postaus ei ole "selkeästi mainos", koska olen itse valinnut esiteltävät kirjat ja kertonut niistä. Ainakaan siis niiden mainostamisesta ei ole kyse, koska kerron kenelle ne sopisivat ihan samoin kuin kirja-arvosteluissakin. Tietysti tuo linkki vie sivustolle, joten sinänsä sitä voidaan pitää mainoksena ja kai se sitä onkin. Kuitenkin tuo teksti jonne se vie, on vain lista ehdotuksia, joten ainakaan kirjojen myyntiä tuolla ei haeta. Sivustoahan se toki mainostaa siinä sivussa.

   Pakko tunnustaa, että en ole ollut täysin selvillä tästä mainostuksesta ja sanon ihan vilpittömästi, että tarkoitukseni ei ole ollut harhaanjohtaa ketään enkä ole tahallani pimittänyt tietoja. Olen vain toiminut niin kuin on neuvottu ja kuten myös toinen blogi on toiminut tässä tilanteessa. Olen siis luottanut ohjeisiin.

   Henkilö, jonka kanssa olen ollut yhteyksissä, sanoi, että tarkoitus ei ole myydä mitään vaan lähinnä saada kyseisen sivuston artikkeleille lisää lukijoita. En tiedä olenko ollut hyväuskoinen hölmö, mutta minulla on taipumusta luottaa ihmisiin.

   Olen kyseiseen yritykseen huomisen aikana yhteyksissä, jonka jälkeen tämä asia varmasti korjaantuu. Siihen asti jääköön tämä postaus tämän näköiseksi. Lupaan korjata asian, sillä mielessäni ei ole ollut minkäänlainen vilpillisyys.

   Poista
 4. Minulle ja Gummerukselle ainakin tuli ihanana yllätyksenä, että halusit suositella minun kirjaani, kiitos siitä <3

  Kaikenlaista sattuu blogimaailmassa, koko blogi-ilmiö on niin uusi juttu, että opittavaa riittää itse kullakin.

  Minulla olisi sinulle haaste blogissani :) http://veravala.blogspot.it/2013/02/yksitoista-asiaa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, niin tuosta haasteesta kuin siitäkin, että ymmärrät tämän asian ytimen. :)

   Poista
 5. Hmm kannattaa tosiaan olla aika tarkkana, koska selvä mainoshan tämä on ja se pitäisi kyllä näkyä, että saat linkin laittamisesta rahaa. Et selvästikään ole tiennyt tätä vaan toiminut kuten on neuvottu, mutta ilmeisesti sinua on nyt tosiaan neuvottu väärin. Ja kuten Maria yllä mainitsee, niin piilomainontahan on siis oikeasti laitonta.

  Toivottavasti asia selviää. Aika tylsä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tylsä juttu juu. En varmaan olisi lähtenyt koko hommaan, jos olisin tiennyt siitä seuraavan tällaista.

   Mielestäni tämä ei kyllä ole mitään piilomainontaa, koska asiaa tutkittuani löysin Kuluttajanviraston sivuilta tiedon, että piilomainonta on sellaista toimintaa, joka hehkuttaa tuotebrändiä kertomatta onko kyseessä maksettu mainos vai oma mielipide. Mielestäni en kyllä ole mitenkään hehkuttanut tuota linkkiä tai sen takaa aukeavaa sivua. :D Olisin voinut siis aivan sattumalta löytää sen sivun jostakin ja liittää sen osaksi tätä tekstiä.

   Edelleen painotan sitä, että tämä yritys ei ole halunnut vaikuttaa ostokäyttäytymiseen, koska tuo sivusto jonne linkki vie, ei ole minkään kustantamon tms. mainos vaan arvio. Sille ja muille uutisille on vain haluttu lukijoita, ei ostajia.

   Wikipedia kyllä sanoo, että "mainonta on maksettua, tavoitteellista tiedottamista, joka yleensä kohdistuu suureen ihmisjoukkoon". En tiedä miten määritellä suuri ihmisjoukko, mutta tuolta osin tämä kai täyttää mainonnan tunnusmerkit.

   Olen aika ikävässä välikädessä, koska en haluaisi rikkoa tätä sopimusta, jonka mukaan yhteistyötahoa ei mainita, mutta en myöskään halua vaikuttaa kenkulta ihmiseltä ja tehdä väärin lukijoitani kohtaan. Haluan kuitenkin edelleen luottaa yrityksen sanaan tässä asiassa, koska heidän pitäisi ammattilaisena tietää kaikkein parhaiten miten toimia.

   Eikö nyt vain voisi olla niin, että kun olen kerran myöntänyt tämän olevan maksettu juttu, niin se olisi tältä osin nyt OK? Jos ensi kerta vielä tulee, lupaan olla tarkempi ja miettiä mitä teen. :)

   Kiitos!

   Poista
  2. Minusta piilomainonnaksi lasketaan kaikenlainen mainonta, josta joku hyötyy, muttei kerro siitä. Siinä mielessä sinun linkkisikin on sitä.

   Ja olisit voinut toki sattumalta löytää sivun ja linkittää sen tähän, mutta tuolloin se olisi ollut täysin eri asia, koska et hyötyisi siitä itse. Nyt hyödyt, joten asia on täysin eri.

   Enkä suosittele luottamaan yritykseen, jonka toiminta vaikuttaa kaikkea muuta kuin lailliselta. Siis tämän perusteella.

   Minulle (ja varmasti monille muillekin lukijoillesi) tämä on ihan ok, koska et selvästikään tiennyt asiasta. Mutta muuten tämä ei kyllä ole eettisesti oikein eikä ihan laillistakaan. Sen kanssa kannattaa olla varovainen, kun kuitenkin pidät julkista blogia, jota voi lukea kuka vain...

   Poista
  3. Aivan, olisin voinut linkittää sattumalta ja asia olisi totta kai eri. Nostin sen asian esiin lähinnä siksi, että minä rehellisesti myönsin mistä on kyse. Olisin voinut täällä silmät kirkkaina väittää, että sattumalta löytyi, eikä kukaan olisi voinut todistaa muuta. Toivoisnkin, että ihmiset arvostaisivat sitä, että vastasin siihen rehellisesti enkä ruvennut kiemurtelemaan totuutta.

   Eiköhän tämä tästä suttaannu. :P

   Poista
 6. Hyvät lukijat, olen tänään 18.11.2013 muokannut tätä tekstiä siten, että poistin keskustelua herättäneen linkin. Olen asiaa itse moneen kertaan miettinyt ja ajatellut, että linkki pitäisi poistaa, sillä nyt ymmärrän kyseen olleen piilomainonnasta. Sain sähköpostia siltä firmalta, jonka sivuille linkki vei, ja he pyysivät minua poistamaan linkin. Näin toimin eli linkki on nyt poistettu.

  VastaaPoista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.