torstai 12. maaliskuuta 2020

Tule takaisin

Josie Silver: Tule takaisin
13 h 9 min., Otavan äänikirja 2020
alkup. The Two Lives of Lydia Bird, 2020
suom. Hilkka Pekkanen
lukija: Kati Tamminen

Kuuntelin marraskuussa Josie Silverin esikoisteoksen Ole minun. Pidin kirjasta kovasti, sillä se viihdytti ja vei mukanaan. Sanoisin, että se on omassa genressään oikein hyvä teos. Koska Ole minun oli niin hyvä, otin tietysti kuunteluun tämän uuden teoksen Tule takaisin. Tälläkin kirjalla oli hetkensä, mutta toisaalta tästä kirjasta oli hieman vaikea saada otetta.

Lydia Bird on ollut yhdessä kihlattunsa Freddie Hunterin kanssa jo vuosikaudet. Heillä on hääpäivä lukittuna ja elämä mukavasti uomissaan, kun Freddie kuolee auto-onnettomuudessa. Onnettomuus suistaa Lydian elämän raiteiltaan, mutta nukahtamislääkkeiden avulla tuntuu pääsevän elämään kuin kahta elämää. Unimaailmassa elämä Freddien kanssa jatkuu normaalisti, kun taas todellisuudessa kaikki on muuttunut.

Pidin tässä kirjassa sujuvasta juonenkuljetuksesta ja Lydian hahmosta, mutta jotenkin tuo kahden todellisuuden välillä tasapainottelu oli mielestäni jotenkin keinotekoista. Tietyllä tavalla tämä teos toi mieleeni Cecelia Ahernin bestsellerin P.S. Rakastan sinua, jossa Hollyn aviomies kuolee, mutta mies on jättänyt Hollylle viestejä, joita hän saa säännöllisin väliajoin. Niiden kautta muistot tulvivat mieleen, mies on ikään kuin hetken elossa, mutta sitten taas poissa. Siihen verrattuna tämä Silverin versio surullisesti päättyvästä rakkaustarinasta tuntuu epätodelliselta ja toisaalta kerronnallisesti vähän kömpelöltäkin, vaikka pääjuoni vetääkin hyvin.

Parasta antia tässä oli mielestäni "todellisuuden juonikuviot" ja Lydian selviytymistarina surusta vähitellen takaisin jaloilleen. Mikään kevyt kirja tämä ei ollut eikä tätä voi aihepiirinsä takia oikein viihdyttäväksikään luonnehtia, mutta ihan mielenkiinnon ylläpitävä kuunneltava tämä teos oli. Aion varmaan jatkossakin lukea tai kuunnella Silverin teoksia, mikäli hän jatkaa kirjoittamista.

♠♠♠

2 kommenttia:

  1. Minäkin tykkäsin Silverin esikoisesta, ja tästäkin monet ovat tainneet ihan pitää. Varmaan luen tämän jossain vaiheessa. Saa nähdä sitten, miltä ne unimaailmassa harhailut minusta vaikuttavat... Kuulostaa kyllä vähän sekavalta ainakin sinun kertomasi perusteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sekava tämä nimen omaan tuolta osin oli. Yleensä keskityn äänikirjaankin ihan täysin, mutta tätä kuunnellessa välillä silti katosin kartalta ja hetken kuluttua tajusin, että "jaa niin, tää oli sitä unimaailmaa".

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.