maanantai 26. lokakuuta 2020

Ei jälkeäkään: 11 suomalaista kadonnutta ja kaivattua

 

Tiina Saari ja Maiju Majamaa: Ei jälkeäkään - 11 suomalaista kadonnutta ja kaivattua
8 h 58 min., Into Kustannus 2020
lukija: Jari Nissinen

Lainasin Tiina Saaren ja Maiju Majamaan kokoaman Ei jälkeäkään -teoksen alunperin ihan perinteisenä kirjana, mutta lopulta kuuntelin teoksen kuitenkin äänikirjana. Teos pitää sisällään 11 suomalaisen kadonneen tarinat. Heistä osa on edelleen kateissa ja omaiset vailla vastauksia.

Tähän teokseen mukaan otetuista katoamistapauksista valtaosa oli minulle mediasta jo entuudestaan tuttuja. Raisa Räisäsen tapaus lienee näistä tunnetuimpia, samoin Anni Törnin kohtalo. Kirjailijat ovat tehneet mielestäni hyvin perusteellista työtä, sillä paitsi että he ovat ottaneet selvää tutkimuksien etenemisestä, he ovat keskustelleet myös kadonneiden omaisten ja muiden läheisten kanssa. Juuri tuo omaisten/läheisten näkökulma on tässä teoksessa olennainen. Millaista on, kun oma läheinen katoaa? Mitä joutuu käymään läpi, kun ihmistä ei löydy välttämättä vuosikymmenienkään kuluessa? Miten tehdä surutyötä, jos pieni toivonkipinä vielä elää? Miten tehdä surutyötä, vaikka aavistaisi ettei läheinen enää tule takaisin, kun ei tiedä mitä tälle tapahtui?

Läheisten näkökulma antaa mediasta tuttuihin tapauksiin uudenlaisia piirteitä ja on paikoitellen hyvin koskettavakin, vaikka äänikirjaversiossa tunne jääkin etäämmälle. Tuntuu rankalta ajatella, että osassa tapauksista kysymykset jäävät ehkä ikuisesti vaille vastausta, vaikka läheisen maalliset jäännökset olisikin löydetty. Läheisten tunnetta ja ajatuksia ei voi mitenkään edes kuvitella, kun ei ole itse joutunut kokemaan samaa, mutta on arvokasta, että tässä kirjassa Saari ja Majamaa antavat heille mahdollisuuden kertoa.

2 kommenttia:

  1. Minäkin muistan Raisa Räisäsen tapauksen. Hän ilmeisesti on edelleen kateissa? Tosi kauheaa elää epätietoisuudessa, ei sitä voi tosiaan edes kuvitella kun ei ole omalle kohdalle onneksi osunut. Anni Törniä en muista, ehkä en ole hänestä kuullut. Laitan kirjan muistiin, koska haluan tämän lukea seuraavalla suomireissulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, Raisa Räisänen on edelleen kateissa, mutta uusia vihjeitä ilmeisesti tulee aina välillä ja tapaus nousee uudelleen otsikoihin. Anni Törnin tapaus oli pari vuotta sitten ja hänet löydettiin kohtalaisen nopeasti ja syyllinen saatiin kiinni. Medianäkyvyys oli Suomessa silloin melkoinen ja minäkin muistan, miten ensimmäisen kerran kuulin hänen katoamisestaan, kun hänen veljensä huolestuneen Facebook-päivityksen jako tuli vastaan varmaan jo katoamista seuraavana päivänä.

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.