torstai 16. elokuuta 2012

Rakkautta & Kun on tunteet

Jotuni, Maria: Rakkautta. Kun on tunteet.
201 s., Otava 1961

Maria Jotunin kahdesta novellikokoelmasta Rakkautta ja Kun on tunteet on yhteisnide. Rakkautta julkaistiin alunperin vuonna 1907 ja Kun on tunteet 1913.

Rakkautta ja Kun on tunteet käsittelevät nimiensä mukaisesti rakkautta ja rakkauden vaikeutta erilaisten ihmisten kohdalla. Novellien henkilöt ovat niin rikkaita kuin köyhiä, nuoria kuin vanhojakin. Jotunin novelleista löytyy sellaista syvää oivallusta ja ajatusta, joka tekee niistä ajattelemisen arvoisia. Usein varsinainen merkitys on piilotettu rivienväleihin.

Joskus en kyllä ajattelemallakaan hoksannut joidenkin novellien pointtia, sillä ne on saatettu kirjoittaa hieman vaikeaselkoisesti etenkin nykypäivän lukijan näkökulmasta: sanontatavat ovat muuttuneet. Kaiken kaikkiaan sanoisin, että nämä novellit eivät minun silmissäni yllä Huojuvan talon tasalle, mutta niissä näkyy samaa terävyyttä.

Yhteisniteen eräänlaisessa esipuheessa mainitaan, että Jotunin teokset on kirjoitettu ihmisille jotka ymmärtävät "suurta, viiltävää ja parantavaa huumoria". En tiedä, mutta minä en ainakaan kovin helposti löydä novelleista huumoria. Tietyllä tavalla sitä on olemassa, mutta minulle se ei oikein välity.

♠♠♠
ps. kansikuvaa ei nyt ole, sillä kansi (paperiton) kansi on niin huonossa kunnossa ettei sitä kannata kuvata

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.