tiistai 25. marraskuuta 2014

Mustalaisäidin kehtolaulu

Marja Björk: Mustalaisäidin kehtolaulu
273 s., LIKE 2014
kannen suunnittelu: Tommi Tukiainen
 
Bongasin taannoin jostain blogista Marja Björkin Mustalaisäidin kehtolaulun. En ollut aikaisemmin lukenut Björkin teoksia, sillä ne eivät olleet vaikuttaneet mielestäni mielenkiintoisilta, mutta tämä uutuusteos herätti kyllä välittömästi kiinnostuksen. En ollut tästä kirjasta kuullut lainkaan ennen onnekasta blogibongaustani, mikä tuntuu vähän hassulta: Björkin teos Poika sai aikanaan hyvin suurta näkyvyyttä, tämä seuraava teos taas tuntuu jääneen todella vähälle huomiolle. Onneksi on kirjablogit! ;)
 
Mustalaisäidin kehtolaulu kertoo kolmen romanisukupolven tarinan. Väinö ja Sikri ovat kokeneet kiertolaiselämän ja kovalla työllä päässeet eteenpäin, kun taas heidän lapsensa varttuvat aivan toisenlaiseen yhteiskuntaan. Aikuistuva Marita-tytär saa yhteiskunnan tukemana asunnon ja rahaa, mutta vieläkään yhteiskunta ei ole valmis antamaan kaikkea, mitä Maritakin haluaa. Kouluttautuminen ja työnsaanti osoittautuvat lähes mahdottomiksi eikä romaneilla helppoa ole vieläkään. Ennakkoluulot leimaavat koko kulttuurin. Maritan tyttäret varttuvat kahden kulttuurin ristipaineessa ja yrittävät löytää paikkansa maailmassa. Vanhat tavat ja perinteet sitovat sukuun ja luovat yhteenkuuluvuutta, kun valtaväestö karttaa romaneja. Vuosien kuluessa paljon on muuttunut, mutta elämä ei silti ole helppoa.
 
Björkin luoma sukutarina oli mielestäni hyvin mielenkiintoinen, joskin toisinaan hieman hidassoutuinen ja sitten taas vuorostaan suurin harppauksin etenevä. En väitä olevani romanikulttuurin asiantuntija, mutta mielestäni Björkillä on tiedot kohdillaan. Tämän sanon sen perusteella, että olen opinnoissani käynyt monikulttuurisuutta käsittelevän kurssin, jossa perehdyttiin tarkemmin myös romanien tapoihin. Mielenkiintoinen tämä teos oli myös siinä suhteessa, että pääsi kurkistamaan toisenlaisen kulttuurin historiaan ja tapoihin, sillä vaikka romaneja elääkin keskuudessamme, harva meistä loppujen lopuksi heidän kulttuuristaan juuri mitään tietää.
 
Pidin siitä, että Björk on ottanut tarinaan mukaan kolme eri romanisukupolvea. Se luo mielenkiintoisen läpileikkauksen yhteiskunnallisesta muutoksesta, mutta samalla kuitenkin kuvastaa myös romanikulttuurin perinteissä pitäytymistä ja kulttuurin vaalimista sekä helpottaa joidenkin romanikulttuurin tapojen esille tuomista (kuten vanhempien kunnioitus, väistäminen). Sukutarinat kiehtovat minua yleisesti ottaen, joten ratkaisu on siinäkin mielessä minulle mieluinen.
 
Jotenkin juoni on kaikista mielenkiintoisista yksityiskohdista huolimatta hieman tylsä. Tai jotenkin mielestäni tarina ei lähde tässä kunnolla vetämään, vaikka kirjaa ihan mielellään lukeekin. Tässä ei jotenkin ole sellaista henkeä, että lukijana haluaisin innokkaasti ottaa selvää, miten tälle suvulle lopulta käy. Kerronta on jotenkin hieman latteahkoa, vaikka Björk maustaakin tekstiä romanien sanoilla. Odotukseni eivät oikein täyttyneet, sillä odotin tältä hieman enemmän räväkkyyttä.
 
♠♠♠½

6 kommenttia:

  1. Minullekin tämän kirjan vahvuus löytyi enemmän teemasta kuin itse tarinasta. Juoni tuntui jäävän aiheen varjoon. Jotenkin tosiaan jännä, että kirja ei ole herättänyt paljonkaan julkista keskustelua vaikka ainesta olisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ihan oikeassa siinä, että tämä voisi herättää hyvinkin keskustelua ja antaa hieman ajattelemisen aihetta ihmisille. Tässä kirjassa myös mielenkiintoisesti osoitettiin romaninäkökulmasta niitä asioita, joita valtaväestöön kuuluva usein pitää romanikulttuurin perinteisinä tapoina (mm. pukeutumisessa), vaikka se ei olekaan aina ihan niin kuin luullaan. Ehkäpä tämä teos on aihepiiristään huolimatta jäänyt vähemmälle huomiolle juurikin siksi, että tarina sinänsä ei ole kovin vetävä, teema taas kiinnostaa enemmän.

      Poista
  2. Minä haluan ehdottomasti tämän lukea (kunhan joskus saan käsiini), joten innolla ahmin mietteesi tästä kirjasta. Halu lukea tämä kirja sen kuin vahvistuu. Minulle romanikulttuuri on tietyssä mielessä "tuttua", koska vartuin alueella, jossa romaniperheitä ihan kiitettävästi oli. Romanikulttuuri myös kiinnostaa ja siitä jonkin verran tiedän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti pääset pian itse tutustumaan tähän kirjaan. Ja toivottavasti odotuksesi täyttyvät; uskoisin, että teeman kohdalla niin ainakin käy. :)

      Poista
  3. Tämä oli kyllä romanikulttuuria avaava kirja, suosittelen. Hyvä lukukokemus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tämä tosiaan oli hyvä lukukokemus, vaikka tarina ei aina kovin vetävä ollutkaan. Paljon uutta ajateltavaa tästä kirjasta ainakin sai. :)

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.