sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Mimmi Lehmä ja Varis juhlivat

Jujja Wieslander (teksti) & Sven Nordqvist (kuvitus): Mimmi Lehmä ja Varis juhlivat
49 s., Kustannus-Mäkelä 2016
alkup. Mamma Mu firar Kråkan, 2015
suom. Terhi Leskinen
 
Lastenkirjoista jo entuudestaan tutut Mimmi ja Varis seikkailevat nyt myös sarjakuvassa. Itse pidän erityisesti niistä kertovista kuvakirjoista, joten halusin tutustua myös sarjakuvaan. Nyt kävi kuitenkin niin, että minua tämä sarjakuviin hyppääminen ei erityisesti vakuuttanut, vaikka niin tarinat kuin kuvituskin on tyyliltään taattua ja tuttua Mimmi Lehmä & Varis -laatua.
 
Päällimmäisenä asiana minua jäi heti alkuun häiritsemään albumin nimi, joka ei mielestäni kuvaa sisältöä millään tavalla. Nimi on mielestäni harhaanjohtava, sillä ainoastaan yhdessä sarjakuvassa puhutaan Variksen syntymäpäivästä - jota ei sitten varsinaisesti juhlimalla juhlita - ja useimmissa muissa sarjakuvissa jutellaan ihan arkipäiväisistä asioista ja seurataan Mimmin ja Variksen kommelluksia. Koska olin teoksen nimestä johtuen odottanut erilaista sisältöä, jäi lukukokemus hieman pettymykseksi.
 
Hienoa on kuitenkin nähdä, että sekä Sven Nordqvistin ilmeikäs kuvitus että Jujja Wieslanderin hauskat tarinat taipuvat sarjakuviksi ihan hyvin. Jotenkin olen viime aikoina ollut erityisen taipuvainen pitämään erityisesti sarjan kuvituksesta, sillä Mimmin ja Variksen hahmot ovat niin mukavan veikeitä. Tekstillinen kerrontatapa on sarjakuvassa vahvasti dialogiperustainen, mistä johtuen tulee mielestäni tässä Mimmin ja Variksen värikkäät sananvaihdot hyvin esiin. Kuitenkin tekstikerronta tuntuu olevan jotenkin hieman liian tökkivästi etenevää ja tarinatkin tuntuvat etenevän välillä hyvin äkkiä tilanteesta toiseen, mistä syystä kuvituksen rooli nousee tässä teoksessa mielestäni hieman tavallista isommaksi. Toivon, että tulevissa sarjakuvissa on hieman panostettu hiotumpaan tekstiesitykseen, jotta tasapaino olisi parempi.

2 kommenttia:

  1. Minä jotenkin sivuutin tämän ensimmäisen Mimmi Lehmä -sarjakuva, ehkä siksi, että oma lapseni ei ole vielä sarjakuvaiässä. Nyt jäin kuitenkin katselemaan Mäkelän kuvastosta tulevan kesän sarjisuutuutta. Se kyllä rupesi kiinnostamaan! Harmi, jos tämä eka osa ei ihan toimi. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, minähän en varsinaisesti ole ihan tämän ideaalikohderyhmään kuuluva, joten se saattaa vaikuttaa mielipiteeseeni. :D Uusi kuvakirjakin on ilmeisesti tulossa, ja sitä odotan mielenkiinnolla, mutta muita sarjakuvia tulen tuskin lukemaan.

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.