tiistai 27. joulukuuta 2016

Mielensäpahoittajan hiihtokirja

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan hiihtokirja
108 s. + Mielensäpahoittajan virallinen kisaopas 29 s., WSOY 2016
kansi: Mika Tuominen
 
Olen nyt lukenut kaikki kolme tänä vuonna ilmestynyttä uutta Mielensäpahoittajaa, jotka ovat siis tietokirjoja Mielensäpahoittajan mielipiteillä ja ohjeistuksilla höystettynä. Olen kahden muun (Miehen työt ja Mielensäpahoittajan keittiössä) kohdalla esittänyt kysymyksen miksi nuo kirjat on kirjoitettu, sillä en ole oikein osannut mieltää niitä sen enempää tietokirjoiksi kuin viihdekirjoiksikaan. En siis odottanut Mielensäpahoittajan hiihtokirjalta mitään suuria, mutta tämä osoittautuikin hyvin hauskaksi kirjaksi, jossa on samaa henkeä kuin kaunokirjallisissa Mielensäpahoittajissa.
 
Vuonna 2017 järjestetään Lahdessa hiihdon mm-kisat, joiden odotus innoittaa Mielensäpahoittajaa jakamaan mielipiteitään ja kokemuksiaan hiihdosta, nykyihmisen ymmärtämättömyydestä tätä hienoa lajia kohtaan, hiihtourheilijoista, mäkihypystä ja oikeastaan kaikesta, mitä aiheeseen suinkin voi liittyä. Teos rakentuu melkolailla romaanin tai novellikokoelman tapaan ja koinkin tämän kirjan ennen kaikkea kaunokirjallisena teoksena ja viihteenä, vaikka teos viliseekin faktoja kisatuloksista ja tunnetuista urheilijoista. Kirjassa on mukana myös erillinen liite nimeltä Mielensäpahoittajan virallinen kisaopas.
 
Vietin Mielensäpahoittajan hiihtokirjan parissa oikein hauskoja lukuhetkiä. Kerrontatapa on tässä teoksessa hyvin samanlainen kuin kaunokirjallisissa Mielensäpahoittajissa, mikä tuntui kotoisalta ja loihti mieleeni Mielensäpahoittajan tutun hahmon. Hiihto on Mielensäpahoittajalle sydämenasia ja mielipiteet siitä ovat sen mukaisia. Lisäksi vuosien varrelle mahtuu jos jonkinlaisia sattumuksia hiihdon parissa, ja varhaisimmat niistä sattuivat jo hänen isälleen, joka hiihti Lahteen mm-kisoihin vahingossa vuotta liian aikaisin. Eikä Mielensäpahoittajan omatkaan kisamatkat aina ole menneet parhain voiteluin, sillä kerrankin sattui niin, että hän jäi kellariin lukkojen taakse ja odotteli siellä muutaman tunnin auttajaa... Jos siis olet miettinyt lukemasi jonkin uusista Mielensäpahoittajista ja kaipaat nimen omaan viihdykettä, valitse tämä hiihtokirja!
 
 ***
Tässä kohtaa muistutan vielä blogisynttäriarvonnastani, johon ehtii osallistua vielä huomenna 28.12. klo 15 saakka. Pääpalkintona on Mielensäpahoittaja-seinäkalenteri ensi vuodelle!

4 kommenttia:

 1. Kiitos muistutuksesta, olin aiemmin kokonaan unohtanut arvontasi, mutta yöllä ehdin vielä osallistua :)
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin ehdit mukaan. :) Itselläkin aina pääsee unohtumaan muiden arvonnat, jos en heti niihin reagoi. :D

   Poista
 2. Haa, kiitos vinkistä! Olen nuo uudet Mielensäpahoittajat noteerannut, mutta en ole oikein päässyt perille, mistä niissä on kysymys - toisin sanoen en ole ehtinyt/viitsinyt ottaa selvää. Nyt selkeni, ja tämähän kuulostaa kiintoisalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan, kiva että bloggaukseni selvensi asioita. :-) Ei aina kaikesta jaksa itse ottaa selvää. ;) Tämä on kiintoisa kirja ja sopii hyvin sellaisellekin lukijalle, joka ei hiihdosta itse perusta.

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.