tiistai 3. tammikuuta 2017

Joulukuun luetut & ajatuksia alkavasta kirjavuodesta

Uusi vuosi, uudet kirjat. Vuoden 2016 muutama viime päivä kului kohdallani kirjojentäyteisesti ja ehdin taas lukemaan paljon, sillä olin lomalla joulun välipäivät ja pari päivää ennen jouluakin. En suunnitellut lomalukemistoani mitenkään erityisesti, mutta keskityin lähinnä kirjaston kirjoihin, jotta saisin lainapinoa hieman madallettua. Siksipä Kate Mortonin uusin odottaa edelleen omassa hyllyssä vuoroaan enkä aloittanut vielä joululahjaksi saamaani Maria Turtschaninoffin Naondeliakaan. Lomapäivät kuluivat sukkelaan eri aktiviteeteissa ja oli kyllä ihanaa heittäytyä taas siihen kouluvuosilta ah niin rakkaaseen toimettomuuteen, joka tapasi iskeä välipäivien aikaan: lukemista, elokuvia ja pelaamista sekä runsasta suklaansyöntiä!

Laskujeni mukaan luin viime vuonna 116 kirjaa. Olen joskus yltänyt vielä korkeampiin lukemiin eikä tuohonkaan ole laskettu esimerkiksi kuvakirjoja, joita luen työni puolesta. 116 on kuitenkin hyvä luku ja olen hieman yllättynyt, että todella ehdin lukemaan niinkin paljon, vaikka välillä tunsin hieman alavireisyyttä lukemisen suhteen. Mieleenpainuvia kirjoja joko hyvässä tai "pahassa" olivat mm. Mukan Maa on syntinen laulu, Morrisonin Luoja lasta auttakoon, Hislopin Elämänlanka, Rytisalon Lempi, Hiraiden Kissavieras, Coelhon Vakooja ja moni moni muu. Toivottavasti kirjavuodesta 2017 tulee yhtä hyvä kuin viime vuodesta. Toivoisin ehtiväni lukemaan 100 kirjaa lukuhaasteeseen, joka alkoi joulukuun alussa ja päättyy marraskuun lopussa. Tällä lukuhaasteella on tarkoitus juhlistaa 100-vuotiasta Suomea. Uskoisin, että määrä täyttyy helposti, mutta ei pidä vielä alkaa paukutella henkseleitä...

Vuosi 2017 tulee olemaan taas muutoksen vuosi, sillä määräaikainen työsuhteeni vuorotteluvapaan sijaisena päättyy maaliskuun alussa. Pari viimeistä työkuukautta tässä pestissä tulevat olemaan kiireisiä ja kalenteri täyttyy sovituista aikatauluista. En vielä tiedä mitä maaliskuun alun jälkeen tapahtuu, mutta olen kyllä jo hakenut joitakin avoinna olevia paikkoja. Täytyy myöntää, että ehdin kehittää niistä jo pienen stressinpoikasenkin lomani aikana, mutta nyt olen takonut aivolohkooni, että en voi enää tehdä muuta kuin odottaa mahdollista haastattelukutsua. Toivottavasti työt jatkuvat, vaikka paikka vaihtuisikin. Voi olla, että tammi- ja helmikuun työkiireet heijastuvat tänne blogiinkin, vaikka en töitä kotiin joudukaan viemään.

En tehnyt mitään uudenvuodenlupauksia, mutta ajattelin tehdä kuukausittaisia lupauksia, kuten esimerkiksi nyt tammikuussa lupaan olla ostamatta karkkia kotiin ja hillitä karkinsyöntiä myös muuten. Helmikuuksi keksin taas jonkin muun pienen jutun, jonka lupaan itselleni. Olen hieman miettinyt, että voisin tehdä aina sopivan paikan tullen kuukausikohtaisia lupauksia kirjamaailmaankin liittyen. Ne lupaukset voisivat olla esimerkiksi lupaus olla lainaamatta lisää kirjoja ennen kuin on lukenut pari kotona odottavaa, lupaus lukea jokin oman hyllyn kirja tai mitä muuta nyt mieleen tuleekaan. 

En aio vuonna 2017 suunnitella lukemistani mitenkään erityisesti, mutta jonkin verran lukemistani säätelee kirjallisuuspiirin aiheet (nyt kevätkaudella mm. Irlanti, Afrikka ja kauhu). Aion myös ottaa osaa tuleviin Klassikkohaasteisiin, joista toinen on tammikuussa ja toinen heinäkuussa, sillä klassikkojen lukeminen on jäänyt kohdallani valitettavan vähäiseksi. Olen jo jonkin verran silmäillyt kevään kirjakatalogeja ja bongannut niistä pikaselannallakin monta kirjaa, jotka haluan lukea. Ehkä yksi lupaus itselleni voisi olla, että en syöksy varaamaan niitä kaikkia heti, sillä usein kaikki kirjat saapuvat sitten yhtä aikaa ja lukuilo on koetuksella eräpäivien painaessa päälle.

Kuitenkin vielä ennen kuin alan ihan vallattomasti ajattelemaan tämän vuoden kirjoja, joita jo kaksi on luettuna, täytyy vielä koota yhteen joulukuun luetut kirjat. Joulukuussa luin yhteensä 11 kirjaa, jotka tulevat tässä:

David Foenkinos: Nainen, jonka nimi on Nathalie 
Marko Leino: Joulutarina
Emma Iivanainen: Emman makea joulu
Hanna Koikkalainen: Lakkautettu kylä
Kris Keränen: Ahistunu pupu

Mukavaa uutta lukuvuotta kaikille! Palailen taas piakkoin kirjoittelemaan niistä kahdesta kirjasta, jotka olen jo tälle vuodelle ehtinyt lukea. :) 

2 kommenttia:

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.