keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

Kuka keksi haarukan

Tarja Tuulikki Laaksonen: Kuka keksi haarukan - Arkiesineiden ihmeellinen historia
191 s., Minerva 2017
kansi: Taittopalvelu Yliveto Oy
 
Lähes jokainen meistä vilkaisee päivittäin peiliin, istuu tuolilla tai käyttää aterimia. Harvoin tulee mietittyä miten meille tutut esineet on keksitty tai miten ne ovat kehittyneet nykymuotoonsa ja milloin se on tapahtunut. Tarja Tuulikki Laaksosen teos Kuka keksi haarukan vastaa näihin kysymyksiin paitsi peilien, tuolien ja aterimien myös monen muun arkipäiväiseksi muuttuneen esineen osalta. Milloin koteja alettiin sisustaa verhoin ja liinoin? Koska ihmiset alkoivat nukkua sängyssä? Kuka keksi haarukan?
 
Tämä teos on rakennettu siten, että sen voi joko lukea kuin kirjan yleensä eli alusta loppuun tai itseä kiinnostavat osuudet sieltä täältä. Minä luin koko kirjan järjestyksessä. Teos jakautuu aihealueiden mukaan eli ensin käsitellään tarve-esineitä ja sitten sisustusesineitä. Rakenne on toimiva ja looginen. Laaksonen kirjoittaa kiinnostavasti ja pääosin selkeästi, mutta paikoitellen tulee hienoisia vaikeuksia seurata asiaa. Kokonaisuutena teos on kuitenkin sujuvalukuinen. Tässä teoksessa on myös hyvä ja runsas kuvitus.
 
Kuka keksi haarukan on kiinnostavan erilainen tietoteos, sillä en äkkiseltään muista kuulleeni toisesta ihan samanlaisesta teoksesta. Usein käsitellään isompia asioita ja ilmiöitä, harvemmin pieniä ja nykyään jo arkipäiväisiksi koettuja asioita. Itse viihdyin tämän kirjan parissa, joten jos olet kiinnostunut arjen historiasta, suosittelen tutustumaan tähän.
 
♠♠♠♠

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.