torstai 9. elokuuta 2018

Koiramäen Suomen historia

Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia
80 s., Otava 2017
 
Mauri Kunnaksen iki-ihanat Koiramäki-kirjat saivat jatkoa viime vuonna, kun Koiramäen Suomen historia ilmestyi. Kirja ylsi myös tavoittelemaan Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandiaa, mutta ei tullut palkituksi. Ansiokas teos tämä kuitenkin on eikä palkinnotta jääminen kerro teoksen loistavasta tasosta mitään, sillä jälleen kerran Kunnas tekee historiasta elävää ja kaiken ikäisiä kiinnostavaa.
 
Koiramäen Suomen historia kuvaa pääsääntöisesti maamme vaiheita osana Ruotsia 1500-luvulta alkaen. Myös Venäjään liittämistä kuvataan lopussa jonkin verran, vaikka pääpaino onkin Ruotsin vallan ajassa. Teos rakentuu siten, että siinä esitellään kuninkaita ja kuningattaria sekä muita merkittäviä henkilöitä omilla sivuillaan, jonka jälkeen kerrotaan jotain ajanjakson kannalta keskeistä. Teos etenee sujuvasti ja kuvitus on tuttuun tapaan yksityiskohtaista ja mielikuvituksekasta, mutta myös aidosti ajanjaksoa kuvaavaa. Teoksen alusta löytyy myös kartta ja aikajana, jotka helpottavat miljöön hahmottamista.
 
Minä pidin tästä kirjasta paljon. Aluksi rakenne tuntui hieman rikkonaiselta ennen kuin totuin edellä esiteltyyn tapaan kuljettaa tarinaa eteenpäin. Kerrontatyyli oli paikoin jopa hieman tarinoivan oloista, mikä miellytti minua ja sai minut viihtymään teoksen parissa paremmin kuin hyvin. Tekstissä pilkahtelee myös huumoria faktan seassa, joten historia todella herää eloon.
 
Suosittelen Koiramäen Suomen historiaa kaikille, jotka haluavat päivittää omia tietojaan historiasta, etsivät kirjaa yhdessä lapsen kanssa luettavaksi tai miettivät mitä kääriä lahjapakettiin lapselle (ja miksei myös aikuiselle, minä ainakin tykkäisin!). Minulle tämä nousi kyllä heti suosikki-Koiramäkien joukkoon.
 
♠♠♠♠♠

4 kommenttia:

 1. Minulla on ollut tämän viikon hoidossa 7-vuotias tyttärenpoikani. Kävimme heti aluksi kirjastossa ja lainasimme ison pinon kirjoja. Joukossa oli myös tämä Kunnaksen kirja. Monena päivänä tätä on luettu, ja molemmat olemme tästä tykänneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa mitä parhaimmalta ajanvietteeltä! :)

   Poista
 2. En ole tätä lukenut, enkä oikein paljon muutakaan Kunnakselta. Hänen kuvituksensa ovat loistavia ja ne ovat minulle tuttuja, mutta nämä tarinat eivät vielä. :) Pitää joskus tämäkin asia korjata. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ehdottomasti kannattaa joskus tutustua tarkemminkin. :) Kuvituksista on hauska bongailla Herra Hakkaraista ja hämähäkkiä lukemisen lomassa :-)

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.