tiistai 26. marraskuuta 2019

Elokuvankertoja

Hernán Rivera Letelier: Elokuvankertoja
133 s., Siltala 2012
alkup. La contadora de películas
suom. Terttu Virta
kansi: Wil Immink Design & Getty Images
 
En ole hetkeen aikaan saanut yhtäkään uutta maata Seinäjoen kirjaston nojatuolimatkailuhaasteeseen, mutta nyt lopulta haaste etenee yhden maan verran. Koska posti on lakossa eikä kirjastoon tule lehtiä, kaipasin tauoille lukemista. Silmäilin hyllyjä ja nappasin luettavakseni ohuen ja helppolukuiselta vaikuttavan Elokuvankertojan, jonka luettuani saan merkitä Chilen valloitetuksi.
 
Elokuvankertoja sijoittuu Chilen pampalle salpietarikaivoksen kupeeseen. Kaivoskylän aaltopeltihökkelissä elää päähenkilö María Margaritan perhe, jonka perhe kerää kaikki kolikkonsa kasaan voidakseen lähettää tytön elokuviin. Elokuvan nähtyään Marían tehtävä on kertoa elokuva perheelleen. Tyttö tuntuu olevan siinä luonnonlahjakkuus, sillä hän pystyy kuvailemaan elokuvat hämmästyttävän tarkasti. Pian koko kylä istuu lumoutuneena kuuntelemassa hänen kerrontaansa.
 
María on vasta nuori tyttö, jonka perheen elämä mullistui äidin jätettyä heidät. Elokuvia kertoessaan hän tuntuu löytävän oman paikkansa ja kaikeasta ympäröivästä puutteesta huolimatta hän oppii unelmoimaan. Lopulta Elokuvankertoja muodostuu aika surulliseksi tarinaksi kohtalon iskettyä perhettä vähän liiankin monta kertaa. Lumoava tarina tämä kuitenkin oli. Nopealukuisuudestaan huolimatta tämä herätti myös erilaisia mietteitä elämän käänteistä ja erilaisten sattumien vaikutuksesta kohtaloon.

4 kommenttia:

 1. Tämä pitäisi lukea uudestaan. Oleen sen lukenut blogiaikana, mutta se oli niin vaikuttava lyhyydestään huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on kyllä mukava palata jo luettujen kirjojen pariin!

   Poista
 2. Luin tämän vuosia sitten ja mieleen jäi koskettavuus ja se, miten erilaiseen maailmaan romaani lukijan vei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirjan maailmaa ei voi kyllä korostaa liikaa, sillä se on jotain niin omanlaistaan. Puutteesta ja köyhyydestä huolimatta María Margaritan elämään löytyy pala taikaa elokuvien (tarinoiden!) parista.

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.