perjantai 1. tammikuuta 2021

Mummo

Antti Heikkinen: Mummo
9 h 34 min., WSOY 2017
lukija: Antti Heikkinen

Vielä on muutamasta loppuvuoden äänikirjasta blogipostaukset tekemättä, mutta kuron vähitellen postaustahtia kiinni. Heikkisen Mummon kuuntelin joskus marraskuun alkupuolella.
 
Minulla ei ole hetkeen aikaan ollut käytössä muuta äänikirjojen suoratoistopalvelua kuin kirjaston Ellibs. Valikoima on siellä sangen rajallinen, joten valikoin kuunneltavakseni välillä sellaisiakin teoksia, jotka eivät välttämättä muuten niin hirveästi kiinnosta. Mummo on yksi niistä kirjoista, joita aloin kuunnella vain jotain kuunnellakseni. Pidin kirjasta kuitenkin yllättävän paljon odotuksiini nähden. Juonellisesti teos oli ihan kiinnostava, tosin paikoin hieman ennalta-arvattava. Tämän äänikirjan parasta antia minulle oli Antti Heikkisen itsensä toteuttama vivahteikas luenta. Kyllä huomaa, että Heikkinen on nähty myös teatterilavoilla.

Mummo kertoo sukutarinaa kahdesta naisesta 1920-luvulta alkaen. Teoksessa esitellään montakin saman suvun naista, joista jokainen on hyvin omanlaisensa, mutta kuitenkin samaa verta. Keskiössä ovat kuitenkin Maija ja Marja-Liisa, jotka molemmat oppivat paljon suvustaan ja sen vaietuista asioista, eikä se aina tapahdu arpia jättämättä.

Heikkinen käyttää teoksessa paljon murreilmaisuja, mutta näin äänikirjaversiossa se ei haitannut, pikemminkin päin vastoin. Heikkisen murre on savolaismurretta, joten pohjalaisena se olisi voinut itse lukiessa tuottaa hieman haastetta. Murre ja Heikkisen kerrontatapa tekivät tästä kirjan, jota oli mukava kuunnella, mutta juonellisesti muistijälki on vähä pätkittäinen. Ihan kelpo kokemus kokonaisuutena kuitenkin.

2 kommenttia:

  1. Kyllä, ihan kelpo lukukokemus. Tätä mieltä mekin olimme lukupiirissämme, kun meillä oli tämä kirja luettavana. Vähän sekavuutta siellä mielestämme oli. Hyvää alkanutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin postauksesi tästä kirjasta. Meillä oli keväällä lukupiirikirjana Heikkisen Kehveli. Kun päätimme valita Heikkiseltä jonkin kirjan aiheeksi, niin jotkut sanoivat, että ei ainakaan tätä Mummoa sitten, kun ei oikein ollut ollut minkäänlainen kokemus. Luultavasti tästä olisi kuitenkin piirissä enemmän riittänyt juttua kuin Kehvelistä :D

      Hyvää alkanutta vuotta sinullekin! :)

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.