tiistai 15. maaliskuuta 2022

Ruskea tyttö unelmoi

Jacqueline Woodson: Ruskea tyttö unelmoi
288 s., Kustantamo S&S 2021
alkup. Brown Girl Dreaming, 2014
suom. Katja Laaksonen
kansi: Theresa Evangelista

Bloggaamattomien kirjojen listani on tällä hetkellä jo muutaman kirjan mittainen, kun jotenkin vain tuntuu, että ei ehdi tai jaksa istahtaa koneen ääreen kirjoittamaan. Ennen kuin lista kasvaa ylittämättömän pitkäksi, on aika tarttua toimeen.

Jacqueline Woodsonin omaelämäkerrallinen Ruskea tyttö unelmoi on nuortenkirja, joka puhuttelee paljon myös aikuista lukijaa. Kyseessä on säeromaani, joten sen puolesta kirja olisi nopealukuinen. Sisältö saa kuitenkin viipyilemään sivuilla ja miettimään, että onpas ollut melkoinen elämä.

Ruskea tyttö unelmoi kertoo Jacquelinesta, joka varttui ruskeana tyttönä 1960-1970-lukujen Yhdysvalloissa, jossa rotuerottelulakien jäljet näkyivät edelleen. Jacquelinen elämä keskittyi Etelä-Carolinaan ja New Yorkiin, joissa kummassakin hän tunsi olevansa vain puolittain kotona. Lähipiiriin mahtui monenlaisia traagisia ihmiskohtaloita. Kaikesta kokemastaan huolimatta tyttö jaksoi unelmoida. Hän löysi tarinoiden kautta rakkauden kirjoittamiseen, eikä antanut lukihäiriön estää unelmaansa oman kirjan kirjoittamisesta.

Mielestäni tässä tarinassa oli niin paljon lämmintä ja hyvää, että tätä voi pitää hyvin valoisana kirjana, vaikka elämä näyttikin Jacquelinelle ja hänen perheelleen monesti traagisimmat puolensa. Tämä jos jokin on tulevaisuuden uskoa henkivä tarina, muistutus siitä, että tapahtuipa ympärillä mitä tahansa, niin mikään ei voi estää meitä unelmoimasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.