lauantai 29. kesäkuuta 2024

Kapellimestari

Maria Peters: Kapellimestari
Minervan äänikirja, 2020
alkup. De dirigent
suomentanut Merja Sainio
lukija: Elina Ylisuvanto

Omasta hyllystä luettua, tai tässä tapauksessa kuunneltua, taas vaihteeksi. On varsin todennäköistä, että en olisi löytänyt tätä kirjaa missään muodossa, jos en olisi saanut tätä jostain kirjagramin salainen ystävä -kirjanvaihtajaisista, sillä en muista edes työn kautta törmänneeni tähän koskaan. Kirja perustuu maailman ensimmäisen menestyneen naispuolisen kapellimestarin Antonia Bricon tarinaan.

Kapellimestari on nopea ja soljuva tarina olosuhteiden ja lähipiirin murjomasta nuoresta naisesta, joka ei saamastaan väheksynnästä ja suoranaisesta hylkäämisestä huolimatta lakkaa seuraamasta unelmaansa tulla kapellimestariksi. Eletään 1920-lukua eli aikaa, jolloin sellainen oli naiselle yksinkertaisesti mahdotonta - kunnes Antonia teki unelmastaan totta.

Kyseessä on kaunokirjallinen teos ja niin ollen siinä on myös käytetty kaunokirjallisia vapauksia, mutta siitä huolimatta melkoisen myllyn läpi Antonia on joutunut kulkemaan. On surullista, että pelkkä sukupuoli on riittänyt tekemään niin monista asioista mahdottomia tai ainakin vaikeuttamaan asioita aivan kohtuuttomasti. Asennemuutos vaatii aikaa ja tienraivaajilta erityisen paksua nahkaa.

Vaikka pidin tämän kirjan sujuvuudesta ja mainiosta lukijasta, jää itse tarina kuitenkin hieman etäiseksi. Antonian vaiheita seuraa kyllä mielenkiinnolla ja tapahtumia kuvataan myös tunnekokemusten kautta, mutta siitä huolimatta etäisyys säilyy. Ihan kiva kirja, vaikka ei mitenkään henkeäsalpaava. Oli mukava oppia uutta ja kurkistaa klassisen musiikin maailmaan tätä kautta. Lisätietoja googlaamalla löysin muuten suomalaisittain kiinnostavan tiedon, että Antonia Brico tunsi Sibeliukset läheisesti ja kutsui Ainoa ja Jeania mammaksi ja papaksi. (Linkki Ylen artikkeliin vuodelta 2014.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.