sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Lontoon salatieteellinen seura

Sarah Penner: Lontoon salatieteellinen seura
HarperCollins Nordic 2023
alkup. The London Séance Society
suomentanut Päivi Paju
äänikirjan lukija: Vilma Kinnunen

Halusin testata kuntien yhteistä e-kirjastoa jo ihan senkin vuoksi, että osaisin työssäni paremmin neuvoa asiakkaita. Valikoima on vielä melko suppea, mutta sieltä löytynyt Lontoon salatieteellinen seura tuli minulle kuitenkin lainattavaksi varsin nopeasti. On sanottava, että kirjan kuuntelua häiritsi suuresti yksi tekninen seikka. Kuuntelen nimittäin äänikirjat aina nopeudella 1,2 tai 1,25, koska se vastaa paremmin omaa lukutahtiani. Valitettavasti e-kirjaston sovelluksessa nopeutettu kuunteluvauhti johtaa siihen, että jokaisen kappaleen perään muodostuu tyhjä pätkä, joka pyörii itsekeen seuraavan kappaleen alkuun. Kuuntelun ilo oli kaukana, kun joutui jatkuvasti itse siirtämään kappaletta seuraavaan. Ongelmaan on onneksi luvattu korjaus, mutta tätä kirjaa se ei enää auta.

Eletään vuotta 1873. Tuona aikana salatieteelliset ja mystiset asiat olivat muodissa. Omiin edesmenneisiin läheisiin haluttiin saada yhteys ja meediot järjestivät istuntojaan toimien viestinvälittäjänä maanpäällisen ja tuonpuoleisen välillä. Lontoon salatieteellinen seura piti asioita tiukasti otteessaan, vaikka toki huijareitakin alalle pyrki helpon tienestin perässä.

Kirjan keskushenkilöitä ovat Lenna Wickes ja spiritualisti Vaudeline D'Allaire, joka tunnetaan laajalti kyvystään kutsua murhan uhrien henget esiin ja siten auttaa rikosten selvittämisestä. Lennalla on omat epäilyksensä kaikesta salatieteellisestä, sillä hän on ennen muuta luonnontieteilijä, mutta hän kuitenkin kääntyy Vaudelinen puoleen saadakseen oikeutta henkirikoksen uhriksi joutuneelle sisarelleen. Lopulta naiset päätyvät tekemään yhteistyötä Lontoon salatieteellisen seuran kanssa, mutta kaikkein herrasmiesmäisinkään klubi ei lopulta ole aivan niin puhtoinen kuin he olivat luulleet.

Kirjan miljöö ja aihe ovat mielenkiintoisia, ja juonikin on valtaosin ihan sujuva. Minua kiinnostaa rajatieto ja yliluonnolliset asiat, joten siinä mielessä kirjavalinta oli minulle todella osuva. Olen melko varma, että olisin pitänyt tästä kirjasta aika paljon enemmän, jos aiemmin mainitsemaani teknistä asiaa ei olisi ollut. Se nimittäin katkoi keskittynyttä kuuntelua siinä määrin, että välillä oli hieman vaikea seurata missä mennään ja mitä juuri tapahtuikaan - etenkin kun äänikirja palasi toistamaan kappaleen loppua, jos olit sattunut painamaan tauko-painiketta juuri hiljaisen osan aikana. Tässä sen näkee, kuinka teknisillä asioilla voi olla isokin vaikutus siihen kokonaiskuvaan, joka kirjasta jää. Ihan hetkeen en aio e-kirjastoa käyttää, vaikka parannus onkin tulossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.