maanantai 6. tammikuuta 2025

Lukupiirikirja: 10 haavaa Amerikan sydämessä

Anna-Sofia Berner: 10 haavaa Amerikan sydämessä
Otava 2024

Luimme jo joulukuun lukupiirikirjana Anna-Sofia Bernerin tietokirjan 10 haavaa Amerikan sydämessä, mutta kirjoittaminen siitä on jäänyt. Jotenkin halusin kovasti yrittää tehdä oikeutta tälle kirjalle, josta me piiriläiset olimme pitäneet ja joka tarjosi meille niin paljon aihetta niin omiin pohdintoihin kuin yhteiseen keskusteluunkin. Itse ihmettelin miten tämä ei ollut Tieto-Finlandiassa ehdokkaana, sillä mielestäni tässä olisi ollut siihen ainesta.

Helsingin Sanomien entinen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Anna-Sofia Berner kuljettaa lukijansa amerikkalaisuuden ytimiin. Hän tekee perusteellista työtä kuvatessaan kirjaan valikoituneita aiheitaan. Niitä on 10, ihan kuten kirjan nimi antaa odottaa. Kuten yhteiskunnassa yleensä, mikään asia ei ole täysin irrallinen, vaan niillä on aina vaikutusta toisiinsa. Bernerin valikoimat aihepiirit ovat väestö, politiikka, raha, rasismi, uskonto, media, väkivalta, ilmastonmuutos, sota ja vapaus.

Käsittelimme tätä kirjaa lukupiirissä aiheosio kerrallaan tehden nostoja niistä asioista, jotka olivat yllättäneet tai herättäneet ajatuksia. Kuten viereisestä kuvasta näkyy, olin ahkerasti laputtanut omia huomioitani, sillä niitähän riitti niin, että osa olisi unohtunut ilman merkintöjä. Kun kyseessä on kirjastolaina, joudun haikein mielin keräämään lappuseni pois.

Bernerin teoksen suurimpia ansioita on mielestäni se, miten hän saa tavallisen amerikkalaisen äänen kuuluviin. Hän on tutkinut asioita ja peilaa niitä siihen vahvaan historialliseen viitekehykseen, joka amerikkalaisessa yhteiskunnassa on kaiken taustalla. Hän hallitsee lähteet, mutta ei tyydy pelkästään olemassaolevaan tietoon, vaan etsii lukuisia haastateltavia ja pyytää heitä kertomaan elämästään ja ajatuksistaan. Siihen Bernerillä onkin verrattain hyvät verkostot, onhan hän itsekin asunut Yhdysvalloissa ja kerryttänyt ensikäden tietoa sikäläisestä elämänmenosta. Haastattelut ja aito amerikkalainen ääni ovat mielestäni hyvin kiinnostavia.

Tämän kirjan myötä ymmärrän ehkä hieman paremmin amerikkalaista ajatusmaailmaa, jonne toki sinnekin mahtuu erilaisia näkökantoja ja elämäntyylejä. Niillekin Berner mielestäni antaa kirjassaan sijaa. Ehkä hieman huvittavia ristiriitaisuuksiakin tuli bongattua, kuten esimerkiksi se, miten väestörekisteri heikentäisi amerikkalaisten mielestä yksityisyyden suojaa. Samaan aikaan sosiaalinen media on monen arkipäivää ja asioita jaetaan siellä huoletta. Ei niin huvittavaa on puolestaan se, että hyvinvointivaltion tutut yhteiskunnalliset turvaverkostot auttavat eniten jo muutenkin hyvin pärjääviä esimerkiksi verohelpotusten muodossa.

Hämmästyin tätä kirjaa lukiessani sitä, miten sokeasti amerikkalaiset tuntuvat uskovan karismaattisia puheita, mikä näkyy eritoten politiikan saralla. Valtaan nousevat ne, jotka parhaiten vetoavat kansan syviin riveihin. Yllättävää oli myös huomata, miten kyselytutkimusten mukaan yli puolet amerikkalaisista on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Toki monet myös luottavat Jumalan tahtoon siinä asiassa. Kiinnostavaa kuitenkin on, että huoli ylipäätään on olemassa, sillä monesti amerikkalaisista välitetään täysin piittaamatonta kuvaa.

Pysähdyttävin kohta puolestaan liittyi aborttioikeuteen. Bernerin haastattelema aborttioikeutta puolustava lääkäri Andrea Gallegos totesi (s. 148), että "Kyse ei ole elämän suojelemisesta -- koska jos olisi, Yhdysvalloissa olisi tiukemmat aselait, kattava terveydenhuolto ja pienempi äitiyskuolleisuus. Elämän sijaan kyse on vallasta ja kontrollista.". On lähes tyrmäävää kohdata näin suoraan se ristiriita, joka lainsäädännössä on.

Yhdysvallat on kiinnostava maa, ja 10 haavaa Amerikan sydämessä on kiinnostava kirja. Suosittelen tätä kirjaa paitsi lukupiireille myös kaikille niille, jotka haluavat lukea tiiviin mutta ansiokkaan peruspaketin amerikkalaisuuden ytimestä.

sunnuntai 5. tammikuuta 2025

Alaskan taivaan alla

Kristin Hannah: Alaskan taivaan alla
WSOY 2021
alkup. The Great Alone, 2021
suom. Marja Helanen
äänikirjan lukijana Liisa Pöntinen

Kuuntelin joulukuussa Kristin Hannahin upean 1970-luvun Alaskaan sijoittuvan romaanin Alaskan taivaan alla. Pidin kirjasta aivan valtavasti ja se onkin minulle yksi vuoden 2024 mieleenpainuneimmista kirjoista. Teos on huikea tarina selviytymisestä, ei pelkästään Alaskan karun kauniissa ympäristössä vaan myös ihmismielen synkimpien sävyjen ottaessa vallan.

Ernt Allbright on Vietnamin sodan veteraani, joka on palannut kotiin traumatisoituneena. Hän ei ole enää se mies, johon Cora nuorena rakastui, mutta sekin puoli miehestä vielä löytyy. Ernt haluaa perheelleen uuden alun ja päättää muuttaa vaimonsa ja Leni-tyttärensä kanssa Alaskaan, halusivat nämä sitä tai eivät. Vastoin odotuksia Alaskan pitkä valoisa kesä saa paikan tuntumaan onnelliselta uudelta alulta, oikealta mahdollisuudelta muutokseen. Vaan siinä missä kesä on valoisa ja pitkä, on talvi sitäkin synkempi ja karumpi. Pimeydessä Erntin traumat heräävät ja saavat Coran ja Lenin pidättelemään hengitystään.

Vaikka perhe-elämä väkivaltaan taipuvaisen ja dominoivan isän kanssa on kaikkea muuta kuin turvallista, Alaskaa Leni rakastaa. Vastoin kaikkia odotuksiaan hän kokee olevansa siellä enemmän kotonaan kuin missään muualla aiemmin. Hän saa siellä jopa ystäviä, joista tosin kaikki eivät ole isän mieleen. Ei varsinkaan Lenin ikätoveri Matthew Walker, jonka isää Lenin isä inhoaa. Turvaa tuo kyläkauppaa pyörittävä entinen juristi Iso-Marge, joka osaa taitavasti auttaa Leniä ja Coraa loukkaamatta silti suoraan Erntiä.

Alaskan taivaan alla on ahdistava ja sydämeen käyvä tarina ja hieno lukuromaani. Käsittelemättömät sotatraumat vaikuttavat koko Allbrightien perheeseen dramaattisesti ja kauaskantoisesti heittäen varjonsa kaiken hyvän ja onnellisen ylle. Pidin Lenin hahmosta todella paljon ja Alaskan luonnon kuvaus on kerrassaan kaunista. Tämän perusteella haluan kyllä tutustua myös Hannahin muuhun tuotantoon.

lauantai 4. tammikuuta 2025

Sinusta kaikki alkoi

Mhairi McFarlane: Sinusta kaikki alkoi
HarperCollins Nordic, 2015
alkup. Here's Looking at You, 2013
suomentanut Anja Lindqvist
lukijana Pinja Flink

Mhairi McFarlanen teoksista on vuosien saatossa muodostunut minulle luottoviihdettä. Tykkään hänen hahmoistaan, huumoristaan ja kirjoitustyylistään, jotka yhdessä muodostavat mukaansatempaavia kertomuksia. Sanotaan kuitenkin, että poikkeus vahvistaa säännön, ja McFarlanen tuotannossa Sinusta kaikki alkoi on kai sitten se poikkeus.

Sinusta kaikki alkoi kertoo kolmekymppisestä Anna Alessista, joka tunnustautuu romantikoksi. Nettideittailun myötä hän kohtaa mitä erikoisempia kumppanikandidaatteja, mutta ei hän silti ole menettänyt uskoaan rakkauteen. Vaikka rakkausrintamalla on vastatuulta, työssään historioitsijana Anna menestyy ja työstään hän myös pitää. Hän elää mukavaa ja oikeastaan myös onnellista elämää, kunnes menneisyys muistuttaa itsestään James Fraserin muodossa.

Anna oli kouluikäisenä ylipainoinen ja muutenkin erilainen kuin muut, mikä johti siihen, että kiusaajat ottivat hänet hampaisiinsa. Kouluvuosien jälkeen Annan ulkonäkö on muuttunut ja hän on saanut uutta itsevarmuutta, mutta koulukiusaamisen jättämät haavat ja etenkin hänen ihastuksensa Jamesin tempaus koulun juhlissa seuraavat häntä edelleen, vaikka hän on tietoisesti halunnut unohtaa kaiken. Kun yhteistyöprojekti tuo Annan ja Jamesin saman työpöydän ääreen, on Annan pakko kohdata kipeät muistot. Anna joutuu myös pohtimaan, voiko kiusaaja todella muuttua toisenlaiseksi, kuten hänkin on muuttunut, ja ulkoisesti vieläpä niin paljon, että mies ei edes tunnista häntä.

En erityisesti pitänyt siitä, miten tässä kirjassa käsiteltiin ulkonäköasioita. Vaikka se oli pääsääntöisesti Annan itseensä kohdistamaa kritiikkiä, siitä tuli surullinen olo, ja koko kirjaan tuli jotenkin negatiivinen sävy. Tarina ylipäätään oli todella ulkonäkökeskeinen. Koko kiusaaja-kiusattu-trooppi ei myöskään ollut minulle mitenkään mieluinen, vaikka tarinassa oli kyllä myös hyvät hetkensä. Pisteitä annan kuitenkin nasevasta dialogista, joka toi tarinaan mainiota tilannekomiikkaa.

perjantai 3. tammikuuta 2025

Vipinää ja villasukkia

Anni Niskanen: Vipinää ja villasukkia
Lehmuslahti 2
Tammi 2024
äänikirjan lukija: Usva Kärnä

Kun tajusin, että laina-aikani loppuu enkä millään ehdi lukemaan kirjaa itse, tuli Anni Niskasen tuoreesta Lehmuslahti-jatko-osasta minulle sittenkin äänikirja joulunpyhien palapelintekoon. Aika mukavasti tarina ja palapeli menivätkin yksiin, sillä äänikirja loppui palapelin viimeisiä paloja sijoitellessa.

Syksy ja talvi saapuvat Lehmuslahdelle, mutta vilkkaan kesän jälkeen majatalo Kontioranta uinuu hiljaiselossa. Asiakkaiden houkuttelemiseksi Aava ja Petteri etsivät yhteistyötahoja, mutta lopulta sesongin suurimmaksi ponnistukseksi muodostuu paitsi Aavan ja Petterin perheiden yhteinen joulunvietto herkkuineen ja koristeineen, myös tuttavapariskunnan häät, jotka pidetään Kontiorannassa.

Morsiamen lukuisat toiveet pitävät Aavan kiireisenä, mutta toki myös vapaa-aikaa riittää. Hiljalleen Aava on alkanut katsella ympärilleen ja toipua sydänsurusta, jonka kesällä koettu lyhyt suhde toi tullessaan. Välit parhaaseen ystävään Petteriin ovat onneksi taas normalisoituneet, vaikka kesäinen suhde tämän veljeen toikin pientä kitkaa ystävysten väleihin. Vähitellen Aava myös ymmärtää, että päästäkseen todella eteenpäin, on hänen ensin kohdattava menneisyytensä kokonaan. Jos se tarkoittaa myös Jonaksen, Saksassa asuvan entisen avopuolison, kohtaamista, olkoon sitten niin.

Jollain tavalla kyllä pidän Lehmuslahdesta, mutta viimeistään nyt toisen osan myötä alkaa olla selvää, että sarja ei kaikesta huolimatta ole ihan minun juttuni. Kuuntelin tämän kyllä ihan sujuvasti, mutta jotenkin vaan ei. En erityisemmin pidä sarjan hahmoista, jotka kyllä ovat pääsääntöisesti ihan mukavia mutta kuitenkin hieman mitäänsanomattomia minun makuuni. Mielestäni hieno majatalomiljöö jäi nyt vähän paitsioon eikä Lehmuslahden kylänraittikaan tullut yhtään aiempaa tutummaksi. Niskanen joka tapauksessa kirjoittaa sujuvasti ja viihdyttävästi, joten ei  aika kirjan parissa hukkaan heitettyä ollut.


torstai 2. tammikuuta 2025

The Christmas Tree Farm

Laurie Gilmore: The Christmas Tree Farm
Dream Harbor 3
One More Chapter, 2024
äänikirjan lukijana Regiana Reagan

Taisin innostua Laurie Gilmoren Dream Harbor -sarjasta enemmän kuin arvasinkaan, sillä kuuntelin nämä lopulta hyvin tiivistä tahtia ja nyt odotan jatkoa, jos en nyt kärsimättömänä, niin odotan kuitenkin.

Tässä kolmannessa osassa The Christmas Tree Farm keskiössä on vanhan joulukuusifarmin ostanut Kira, joka tuntuu olevan hieman eksyksissä. Hänen kaksoissisarensa on mennyt naimisiin ja muuttanut Tanskaan, joten Kira tuntee jääneensä ilman toista puolikastaan. Siksi hän päätti myös tehdä jotain aivan omaa, mikä johti vanhan farmin ostoon sen tarkemmin miettimättä. Haaveissa siintää elintarvikkeiden kasvatus ja säilöntä, mutta melko pian Kira huomaa, että farmilla pitäisi ensin selviytyä talvesta.

Bennet on sarjan ensimmäisen osan päähenkilön, Jeanien, veli, joka on tullut joulun tienoilla pidemmäksi aikaa Dream Harboriin viettääkseen aikaa sisarensa luona. Etätyöt ja lomailu saavat uuden suunnan, kun hänen mukanaan matkustaneet koirat johdattavat hänet suoraan Kiran rappusille. Ensikohtaaminen on kaikkea muuta kuin lämminhenkinen, mutta jotain alkaa silti kyteä kummankin mielessä.

Minä ihan tykkäsin jouluisesta Dream Harborista, mutta Kirasta en oikein välittänyt. Äkäinen, itseensä käpertyvä uusi tulokas tuntui lähinnä siltä mitä hän olikin eli loukkaavalta ja torjuvalta. Hänen hahmonsa toki vapautui kirjan edetessä, mutta aika paljon joulun hohtoa hävisi hänen äkäilyihinsä. Bennetistä sen sijaan pidin enemmän.

The Christmas Tree Farm ei suurimmaksi osaksi ollut niin eroottisesti latautunut kuin sarjan aiemmat osat, mikä oli mielestäni varsin virkistävää. Se olisi voinut antaa mahdollisuuden aiempaa suuremmalle Dream Harbor -miljööfiilistelylle, mutta kuten sanottua, Kiran äkäily laski tunnelmaa. Kuitenkin odottelen neljättä osaa, sillä näitä kuunnellessa mieli kyllä rentoutuu.