Otava 2024
Luimme jo joulukuun lukupiirikirjana Anna-Sofia Bernerin tietokirjan 10 haavaa Amerikan sydämessä, mutta kirjoittaminen siitä on jäänyt. Jotenkin halusin kovasti yrittää tehdä oikeutta tälle kirjalle, josta me piiriläiset olimme pitäneet ja joka tarjosi meille niin paljon aihetta niin omiin pohdintoihin kuin yhteiseen keskusteluunkin. Itse ihmettelin miten tämä ei ollut Tieto-Finlandiassa ehdokkaana, sillä mielestäni tässä olisi ollut siihen ainesta.
Helsingin Sanomien entinen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Anna-Sofia Berner kuljettaa lukijansa amerikkalaisuuden ytimiin. Hän tekee perusteellista työtä kuvatessaan kirjaan valikoituneita aiheitaan. Niitä on 10, ihan kuten kirjan nimi antaa odottaa. Kuten yhteiskunnassa yleensä, mikään asia ei ole täysin irrallinen, vaan niillä on aina vaikutusta toisiinsa. Bernerin valikoimat aihepiirit ovat väestö, politiikka, raha, rasismi, uskonto, media, väkivalta, ilmastonmuutos, sota ja vapaus.
Käsittelimme tätä kirjaa lukupiirissä aiheosio kerrallaan tehden nostoja niistä asioista, jotka olivat yllättäneet tai herättäneet ajatuksia. Kuten viereisestä kuvasta näkyy, olin ahkerasti laputtanut omia huomioitani, sillä niitähän riitti niin, että osa olisi unohtunut ilman merkintöjä. Kun kyseessä on kirjastolaina, joudun haikein mielin keräämään lappuseni pois.
Bernerin teoksen suurimpia ansioita on mielestäni se, miten hän saa tavallisen amerikkalaisen äänen kuuluviin. Hän on tutkinut asioita ja peilaa niitä siihen vahvaan historialliseen viitekehykseen, joka amerikkalaisessa yhteiskunnassa on kaiken taustalla. Hän hallitsee lähteet, mutta ei tyydy pelkästään olemassaolevaan tietoon, vaan etsii lukuisia haastateltavia ja pyytää heitä kertomaan elämästään ja ajatuksistaan. Siihen Bernerillä onkin verrattain hyvät verkostot, onhan hän itsekin asunut Yhdysvalloissa ja kerryttänyt ensikäden tietoa sikäläisestä elämänmenosta. Haastattelut ja aito amerikkalainen ääni ovat mielestäni hyvin kiinnostavia.
Tämän kirjan myötä ymmärrän ehkä hieman paremmin amerikkalaista ajatusmaailmaa, jonne toki sinnekin mahtuu erilaisia näkökantoja ja elämäntyylejä. Niillekin Berner mielestäni antaa kirjassaan sijaa. Ehkä hieman huvittavia ristiriitaisuuksiakin tuli bongattua, kuten esimerkiksi se, miten väestörekisteri heikentäisi amerikkalaisten mielestä yksityisyyden suojaa. Samaan aikaan sosiaalinen media on monen arkipäivää ja asioita jaetaan siellä huoletta. Ei niin huvittavaa on puolestaan se, että hyvinvointivaltion tutut yhteiskunnalliset turvaverkostot auttavat eniten jo muutenkin hyvin pärjääviä esimerkiksi verohelpotusten muodossa.
Hämmästyin tätä kirjaa lukiessani sitä, miten sokeasti amerikkalaiset tuntuvat uskovan karismaattisia puheita, mikä näkyy eritoten politiikan saralla. Valtaan nousevat ne, jotka parhaiten vetoavat kansan syviin riveihin. Yllättävää oli myös huomata, miten kyselytutkimusten mukaan yli puolet amerikkalaisista on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Toki monet myös luottavat Jumalan tahtoon siinä asiassa. Kiinnostavaa kuitenkin on, että huoli ylipäätään on olemassa, sillä monesti amerikkalaisista välitetään täysin piittaamatonta kuvaa.
Pysähdyttävin kohta puolestaan liittyi aborttioikeuteen. Bernerin haastattelema aborttioikeutta puolustava lääkäri Andrea Gallegos totesi (s. 148), että "Kyse ei ole elämän suojelemisesta -- koska jos olisi, Yhdysvalloissa olisi tiukemmat aselait, kattava terveydenhuolto ja pienempi äitiyskuolleisuus. Elämän sijaan kyse on vallasta ja kontrollista.". On lähes tyrmäävää kohdata näin suoraan se ristiriita, joka lainsäädännössä on.
Yhdysvallat on kiinnostava maa, ja 10 haavaa Amerikan sydämessä on kiinnostava kirja. Suosittelen tätä kirjaa paitsi lukupiireille myös kaikille niille, jotka haluavat lukea tiiviin mutta ansiokkaan peruspaketin amerikkalaisuuden ytimestä.