maanantai 12. lokakuuta 2015

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden viikolla: lastenrunoutta

 Nyt viikolla 42 vietetään Kirjan vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden viikkoa. Tämä viikko tulee näkymään blogissani siten, että nostan esille pelkkää lasten ja nuortenkirjallisuutta. Lisää tietoa viikon ohjelmasta löydät Kirjalittan Facebook-sivulta.

Tuula Korolainen (toim.) ja Taru Castrén (kuvitus): Hassut tassut
32 s., Tammi 2009
***
Immi Hellén, Tuula Korolainen (toim.) ja Karoliina Pertamo (kuvitus): 
Hyvää huomenta, punahilkka!
32 s., Tammi 2011
 
Olemme viime aikoina lukukerhossa käsitelleet runoutta eri tavoin. Yhtenä tehtävänä oli tutkia paikalle tuomiani runokirjoja ja valita niistä itselle mieluinen runo, jonka sitten joko minä luin tai kerholainen itse luki ääneen muulle ryhmälle. Valikoidessani runokirjoja tätä tehtävää varten, löysin kirjastosta pari runokirjaa, jotka luinkin itsekseni kokonaan. Ne kirjat ovat Tammen nyt jo lopetetussa Tammenterho-sarjassa julkaistut Hyvää huomenta, punahilkka! ja Hassut tassut.
 
Nämä kaksi kirjaa kiinnittivät huomioni ensisijaisesti siksi, että ne ovat hyvin suloisen näköisiä ja mukavan kokoisia. Pidin molempien teosten kuvituksesta paljon, sillä niissä on ihanaa värikylläisyyttä ja selkeyttä. Hassut tassut on kokoomateos, jossa on eri runoilijoiden runoja. Hyvää huomenta, punahilkka! sisältää pelkästään Immi Hellénin runoja.
 
Hassut tassut -kokoelman runoista voi löytää säähän, vuodenkiertoon ja eläimiin liittyviä runoja. Tässä kokoelmassa osa runoista on loppusoinnullisia ja osa modernimpia, ja täytyy näin perinteisen runon ystävänä sanoa, että kyllä ne loppusoinnulliset minua viehättivät enemmän. Muutama kerholainen valitsi mielirunonsa juuri tästä kirjasta, joten uskallan todeta tämän teoksen olevan kohderyhmänsä makuun. Hassut tassut sopii mielestäni hyvin niin isommille lapsille itse luettavaksi kuin pienemmille vanhempien kanssa tutkittavaksi ja loruteltavaksi.
 
Hyvää huomenta, punahilkka! on ensikosketukseni tunnetun lastenrunoilija Immi Hellénin tuotantoon. Jo opintojeni yhteydessä kuulin paljon hyvää Hellénin runoista, mutta tuolloin jäi kuitenkin asiaan tarkemmin tutustumatta. Häkeltyneenä oivalsin, että tuttu lastenlaulu Joulukirkkoon, joka alkaa sanoin "kello löi jo viisi, lapset, herätkää!", ja virsi Enkeli ohjaa, joka alkaa sanoin "maan korvessa kulkevi lapsosen tie" ovat molemmat Immi Hellénin kynästä lähtöisin. Vaikka tosiaan olinkin tietoinen siitä arvotuksesta, jota Hellénin runoutta kohtaan osoitetaan, en ollut oivaltanut, että hänen tuotannostaan löytyy tuttujen laulujen sanoja. Tämäkin teos sopii niin isommille kuin pienemmillekin lapsille ihan yhtä hyvin.
 
Minä pidin erityisen paljon tästä Hellénin runoja sisältävästä teoksesta, enkä kyllä yhtään ihmettele miksi häntä arvostetaan niin paljon yhä vieläkin, vaikka hänen kuolemastaankin on jo melkein 70 vuotta. Hänen runoissaan on todella hyvä ja soljuva rytmi sekä sanat, jotka kutkuttelevat mielikuvitusta ja saattavat jäädä mieleen pyörimään vielä lukemisen jälkeenkin. Tästäkin kirjasta muutama kerholainen löysi suosikkirunonsa ja erityistä suosiota niitti Mirrit koulussa ja Valokuvaajassa -runot, jotka tästä kokoelmasta itse asiassa minuakin eniten miellyttivät. Tämä teos on kyllä kokonaisuutenakin perinteisen runon ystävälle oikein mukava teos! Täytyy varmaan vielä joskus tutustua Hellénin runouteen vielä paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.