maanantai 28. maaliskuuta 2016

Neropatin päiväkirja 4 - Kovan onnen kesä

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja 4 - Kovan onnen kesä
218 s., WSOY 2012
alkup. Diary of a Wimpy Kid: Dog Days, 2009
suom. Sakari Hyrkkö
 
Neropatin päiväkirjojen lukeminen on ollut muutaman kuukauden tauolla, mutta nyt tuntui sopivalta jatkaa sarjan lukemista. Tällä kertaa vuorossa oli neljäs osa, joka on nimeltään Kovan onnen kesä.
 
Greg Heffleyn mielestä täydellinen loma muodostuu yövalvomisista ja päivällä nukkumisesta, konsolipelien pelaamisesta ja sisätiloihin linnoittautumisesta. Valitettavasti hänen vanhempansa ovat eri mieltä asiasta ja äiti haluaakin perheen viettävän niin yhteistä aikaa ulkoilmassa kuin poikien viettävän kahdenkeskistä isä-poika -aikaa. Näyttää siltä, että Gregin kesästä muodostuu todellinen kovan onnen kesä.
 
Aikaisemmissa osissa tilannekomiikka ja tukalat tilanteet ovat yleensä napanneet minut heti mukaansa ja saaneet minut hykertelemään naurusta. Tällä kertaa minusta kuitenkin tuntui, että tarina lähti etenemään jokseenkin hitaasti, mutta kun se sitten lopulta tapahtui, oli naurunpyrskähdykset taattuja. Gregin kesän seuraamisesta muodostuikin ihan hauska lukukokemus! Ehkä hieman kuitenkin toivoisin, että Greg jo hieman kypsyisi, mutta toisaalta sarja perustuu kyllä nimen omaan Gregin hieman lapsekkaalle "kaikkivoipaisuudelle" ja hänen kuvitellulle erinomaisuudelleen sekä ironialleen, joten kovin radikaali muutos Gregissä muuttaisi myös sarjaa.
 
Uskoisin, että tämä kertomus Gregin kesäsuunnitelmista ja niihin puuttuvista vanhemmista on sellainen, johon nuoren lukijan on helppo samaistua. Tässäkin teoksessa tulee siis esiin aikaisemmista osista tuttu tietynlainen "nuoren itsekkyys", joka Gregistä huokuu. Myös vanhempien "tollous", jota teoksessa kuvataan humoristisesti muttei lainkaan ilkeästi, on varmasti monelle teinille samaistuttava aihe.
 
♠♠♠½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.