keskiviikko 14. elokuuta 2019

Seitsemän sisarta

Lucinda Riley: Seitsemän sisarta
677 s., Bazar 2017
alkup. The Seven Sisters, 2014
suom. Hilkka Pekkanen
kansi: Eevaliina Rusanen
 
Havahduin töissä kevään mittaan siihen, että Lucinda Rileyn kirjat alkoivat liikkua entistä vilkkaammin ja Seitsemän sisaren sarjaan alkoi kertyä jo ihan jonoakin. Myös kirjagramin puolella huomasin, että tämä sarja on nyt kovasti in. Vaikka kirjan paksuus hirvittikin, halusin ottaa selvää mikä tämä kovasti kehuttu kirja(sarja) oikein on. Soraääniäkin olin toki tästä kirjasta kuullut ja itsellänikin kävi niin, että kirjan imuun oli aluksi vaikea päästä. Kun se sitten tapahtui, viihdyin tarinan vietävänä oikein hyvin.
 
Seitsemän sisarta aloittaa samannimisen romaanisarjan, johon on tähän mennessä ilmestynyt suomeksi kolme osaa ja neljäs on tulossa. Sarjan on määrä kasvaa seitsenosaiseksi. Sarja kertoo kuudesta D'Apliesen sisaruksesta, jotka jokainen on adoptoitu eri puolilta maailmaa. Siskokset on nimetty Plejadien tähtikuvion tähtien mukaan. Siskoksista vanhin, Maia, on avausosan päähenkilö. Tapahtumat lähtevät liikkeelle tilanteesta, jossa sisarusten adoptioisä Papa Salt on juuri kuollut ja hän on jättänyt jokaiselle tyttärelleen kirjeen ja vihjeen siitä, mistä hän on tyttärensä adoptoinut. Maian hänen syntyperänsä arvoitus kuljettaa Rio de Janeiroon Brasiliaan.
 
Rio de Janeirossa vihje vie Maian erään ylhäisösuvun ränsistyvälle talolle, joka on selvästi loistonsa päivinä ollut upea paikka. Talon puutarhassa istuva vanha nainen suhtautuu Maian ilmestymiseen kylmäkiskoisesti, suorastaan vihaisesti. Palvelijatar lähettää Maian kiireesti matkoihinsa, mutta antaa hänelle lopulta salaa emännältään nipun kirjeitä. Kirjeiden välityksellä Maia sukeltaa 80 vuoden taakse Rion villiin 1920-lukuun. Aikansa tunnettu seurapiirikaunotar Izabela Bonifacio on kihlattu paikallisen ylhäisösuvun pojalle. Ennen avioliiton solmimista Izabela pääsee matkustamaan arkkitehti Heitor da Silva Costan perheen kanssa vanhaan maailmaan eli Eurooppaan. Matkan tarkoituksena on löytää kuvanveistäjä arkkitehdin suurhankkeelle. Pariisissa Izabelankin tie kulkee taiteilijapiireihin. Se muuttaa täysin hänen elämänsä.
 
Pidän romaaneista, joissa uppoudutaan sukuhistorioihin, vaiettuihin salaisuuksiin ja historian arvoituksiin. Niitä tässä kirjassa riittää yllin kyllin. Aluksi koin vaikeuksia päästä mukaan tarinaan, mutta siinä vaiheessa, kun päästiin kurkistamaan 1920-luvun Rioon ja Pariisiin, huomasin pystyväni uppoutumaan tarinaan toden teolla. Olen sitä mieltä, että paikoitellen teosta olisi voinut hieman tiivistää, vaikka mielenkiinto pysyikin riittävän hyvin yllä alusta asti. Mielestäni Riley on luonut uskottavan tuntuisen, joskin paikoin hieman yllätyksettömän tarinan. Oman arvoituksellisen ulottuvuutensa teokselle antaa Papa Saltin kuolemaan liittyvät yksityiskohdat ja Plejadien tähtikuvioon liittyvät legendat, joihin tosin kurkistettiin tässä osassa mielestäni melko vähän. Itse asiassa nuo seikat on jopa helppo unohtaa, kun seuraa kuinka Maia yhdistelee palasia toisiinsa tai seuraa Izabelan elämää 1920-luvulla. Ehkä seuraavissa osissa niihin asioihin saadaan lisää valoa.
 
♠♠♠♠

6 kommenttia:

 1. Riley kirjoittaa todella mielenkiintoisia tarinoita, mutta huh huh miten runsaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella. Jostain blogista tai kirjagramista luin, että Riley sanelisi tarinansa ilmeisesti nauhalle ja siitä sitten joku toinen litteroisi ne. En ole tutkinut asiaa sen tarkemmin, mutta varmaan kyllä kieltämättä on helpompi sanella näin laajaa teosta kuin istua työpöydän ääressä kirjoittamassa. Ja jos hän tosiaan näin tekee, niin voisi kuvitella, että puhuen tarina lähtee helpommin laajenemaan kuin kirjoittaessa.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen on tämä eka osakin, mutta näistä kolmesta on mielestäni toinen, Allyn tarina,onnistunein. Kannattaa tutustua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! Laitoin sen jo kirjastosta varaukseen, mutta siinä on muutama varaus jonossa ennen mua. Syksyn mittaan kuitenkin toivottavasti saan teoksen käsiini. :)

   Poista
 3. Olen aivan samoilla linjoilla kanssasi: kirjaa olisi voinut paikoitellen tiivistää, eikä kirja koukuttanut aluksi. Kun tari pääsi vauhtiin, oli se kuitenkin miellyttävä lukukokemus, ja aion lukea muutkin osat, jahka ne jossain tulevat vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin aion jatkaa sarjan parissa, vaikka pikaisesti silmäillen ne taitavat olla vieläkin paksumpia kuin tämä. Toivottavasti niissä tarinan imu iskee nopeammin. :)

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.