sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Lukupiirikirja: Naisten valheet

Ljudmila Ulitskaja: Naisten valheet
207 s., Siltala 2011
alkup. Skvoznaja linija, 2003
suom. Arja Pikkupeura
 kannen kuva: Ida Mänty
graafinen suunnittelu: Kirsikka Mänty
 
Eräs lukupiiriläisistäni ehdotti aiheeksi Ljudmila Ulitskajan tuotantoa, joten valitsin toiveen pohjalta vuoden viimeiseksi lukupiirikirjaksi Naisten valheet. Kokoonnuimme maanantaina ja sain todeta, että piirissä oli kato käynyt paitsi sairastumisten vuoksi myös osittain valitun kirjan vuoksi. Meistä paikalla olleista piiriläisistä noin puolet piti tästä kirjasta ja keskustelussa myös toinen puoli löysi uusia kulmia tästä kirjasta.
 
Naisten valheet kertoo Zenjasta, joka toistuvasti päätyy eri ikäisten ja eri elämäntilanteissa olevien naisten uskotuksi. Hän kuulee monenlaisia tarinoita, joista osa on täyttä valetta. Episodimaisuudestaan huolimatta teos ei ole lainkaan sekava tai liian sirpalemainen, sillä samalla lukijalle rakentuu kokonaiskuva Zenjasta.
 
Takakansi antoi meidän piiriläisten mielestä hieman viitteitä siihen suuntaan, että Zenja olisi vähän kuin kaatoastia, jonka niskaan kipataan kaikki murheet. Sellaisena Zenja ei kuitenkaan meille näyttäytynyt, vaan pikemminkin naisena, joka huolehtii kaiken ja ehtii kaiken, uran, kodin ja muiden murheet, mutta jolla on myös vahvat omat rajat. Hän ei ole vaitonainen kuuntelija, vaan aktiivinen toimija. Joskus hänen kärsivällisyyttään kuitenkin ihmettelee ja odottaa, että milloin mitta tulee täyteen. Minun mielestäni hieman ennen loppuratkaisua sellaista pientä "rikkoutumista" on nähtävissä. Zenjalle uskoutuvat naiset olivat suurimmaksi osaksi tavattoman työläitä, ripustautuvia tai muuten ärsyttäviä, ainakin minun mielestäni.
 
Naisten valheet on vetävä kirja, jossa on mielenkiintoista ajankuvaa 1980-1990-luvuilta itänaapuristamme. Voisin hyvin kuvitella lukevani lisääkin Ulitskajaa, vaikka aiemmin olenkin hänen kirjojaan hieman vältellyt. Se taas on johtunut ihan siitä, että itselleni mielikuva venäläisestä kirjallisuudesta on usein hieman ankea, vaikka olenkin monta hyvää venäläistä kirjaa lukenut.  Tästäkin pidin todella paljon. Varmasti 16-17-vuotiaana lukemillani Anna Kareninalla ja etenkin Rikoksella ja rangaistuksella on syynsä mielikuvaan.
 
Lukupiirissä pohdimme myös kirjan nimeä, sillä mietimme olivatkokaan nämä naiset lopulta niin suuria valehtelijoita? Osa kyllä valehteli sumeilematta, mutta pääosin heidän juttunsa olivat ehkä myös haavekuvien maalailua. Alkuteos Skvoznaja linija tarkoittaa suoraan suomennettuna loppulinjaa. Se olisi ollut nimenä aika kömpelö, mutta toisaalta Naisten valheet on aika ohjaava nimi, joka asettaa välittömästi tietynlaiset odotukset tälle kirjalle. Pohdimme myös mitä se "loppulinja" voisi olla. Luulisin, että se voisi viitata  teoksen lopussa olevaan isoon käänteeseen, joka on tavallaan tietyn aikakauden loppu ja suuren muutoksen alku.
 
Oletteko te lukeneet Ulitskajaa? Mitä suosittelisitte häneltä?

2 kommenttia:

  1. En ole lukenut Ulitskajaa, mutta kiinnostaisi kyllä. Venäläinen kirjallisuus on kieltämättä jäänyt vähälle lukemiselle tähän mennessä. Helposti venäläisistä kirjoista muodostuu raskas mielikuva, minullakin lähinnä parin nuorena luetun Dostojevskin perusteella. En ole ihan varma, tulisiko juuri tätä Ulitskajan kirjaa luettua, koska olen joskus ollut itse se kaatopaikka ja ripustautujamagneetti. Voisi olla, että minulla menisi hermo tämän kirjan äärellä :) Ehkä jotain muuta voisin lukea Ulitskajalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Freesataan mielikuvaa venäläisistä teoksista yksi kerrallaan. :) Joku kehui piirissämme Ulitskajalta Tyttölapsia ja Medeiaa. Sisältöä en sen tarkemmin tiedä, mutta ehkä niistä voisi jatkaa.

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.