sunnuntai 29. joulukuuta 2019

Aurinkotyttö

Nura Farah: Aurinkotyttö
7 h 6 min., Otavan äänikirja 2019
lukija: Usva Kärnä

Nura Farah (s. 1979) muutti 13-vuotiaana Somaliasta Suomeen. Hän on kirjoittanut kaksi suomeksi kaksi Somaliaan sijoittuvaa romaania, Aavikon tyttäret ja Aurinkotytön, jotka ovat keränneet runsaasti kiitosta. Ryhdyin kuuntelemaan Aurinkotyttöä saadakseni merkitä jälleen uuden maan lukuhaasteeseen ja jo hetken kuluttua tuumin, että onneksi on lukuhaaste! Aurinkotyttö on todella kiinnostava ja sujuva romaani, ja tämän kokemuksen myötä aion kyllä lukea myös Farahin esikoisteoksen.

Shamsu on nuori somalityttö, joka haaveilee toisenlaisesta elämästä kuin mitä vanhemmat ja koko klaani hänelle kaavailee. Tapahtumat sijoittuvat 1970-luvun Somaliaan. Shamsu haluaisi opiskella ja asua kaupungissa, mutta hänen isänsä, klaanin päämies, tahtoo tyttärensä noudattavan vanhoja perinteitä. Yhdessä ystäviensä kanssa Shamsu haaveilee rakkaudesta ja onnesta. Hänellä on mielitiettykin, eräs nuori opettaja, jonka kanssa hän tapailee salaa. Samaan aikaan vanhemmat kuitenkin puuhaavat Shamsulta salaa hänelle avioliittoa aivan toisen miehen kanssa. Helppoa ei ole myöskään Shamsun ystävillä, jotka hekin joutuvat hautaamaan haaveitaan.

Shamsun tarina on kertomus haaveista, niin hajoamisesta ja uuden toivon heräämisestä. Se on tarina selviytymisestä, oman polun raivaamisesta ja yhteiskunnan hitaasta muutoksesta. Vanhoja paikallisia klaaniperinteitä ei demonisoida meidän aikamme valossa, vaan niitä kuvataan teoksen tapahtuma-aikaan sopivien käsitysten kautta. Yhteiskunnalliset muutokset eivät tapahdu hetkessä. Shamsun ja hänen ystäviensä elämänpoluille osuvista takaiskuista huolimatta teoksesta jää valoisa ja tulevaisuuteen uskova fiilis - jonain päivänä asiat ovat toisin.

♠♠♠♠

4 kommenttia:

 1. Minä pidin näistä molemmista Farahin romaaneista. Harmi vain, että olin tätä toista romaania lukiessani niin väsynyt, että se hiukan haittasi lukuelämystä. Normaalitilassa olisin luultavasti pitänyt tästäkin vielä paljon enemmän. Kaunista ja herkkää aavikon naisten elämän kuvausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukutilanne kyllä vaikuttaa elämykseen todella paljon. Ehkä voit joskus lukea kirjan uudelleen ja saada siitä täyden lukuelämyksen. :)

   Poista
 2. Olen lukenut Aavikon tyttäret, pidinn paljon. Aurinkotyttö odottaa hyllyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä odotan Aavikon tyttäriä mielenkiinnolla!

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.