torstai 19. joulukuuta 2019

Pimeydestä loistaa valo

Petina Gappah: Pimeydestä loistaa valo
9 h 20 min., Tammi 2019
alkup. Out of Darkness, Shining Light 2019
suom. Aleksi Milonoff
lukija: Anna Saksman
kansi: Eevaliina Rusanen
 
Petina Gappahin kirjan myötä saan merkitä Zimbabwen kolutuksi Seinäjoen kirjaston lukuhaasteessa. Kuuntelin kirjan lopulta Storytelista äänikirjana, sillä vaikka aihe kiinnostikin, ei kirja itse luettuna lähtenyt vetämään yhtään. Äänikirjan parissa viihdyin kuitenkin mukavasti, vaikka ei Pimeydestä loistaa valo ihan minun kirjani ollutkaan.
 
Pimeydestä loistaa valo kertoo tutkimusmatkailija David Livingstonen viimeisestä matkasta Afrikan sydämessä. Hänen seurueeseensa kuuluneet miehet ja naiset päättävät kuljettaa menehtyneen Livingstonen ruumiin takaisin rannikolle, jotta se voitaisiin viedä Englantiin haudattavaksi. Ruumissaattoa kuvaavat kokki Halima ja pappi Jacob Wainwright, kumpikin oman elämänkokemuksen ja elämänkatsomuksensa kautta. Matka on pitkä ja vaarallinen, 1800-luvun Afrikassa kaikkea muuta kuin helppo tehtävä.
 
Pimeydestä loistaa valo ei ole mielestäni mitenkään helppo kirja, vaikka kerronta selkeää onkin. Teoksessa on runsaasti kaikkea: hahmoja, paikkoja, tunteita ja muistoja. Teoksessa otetaan myös kantaa kolonialismiin, tutkimusmatkailuun ja orjuuteen, mitkä eivät ole mitään kevyitä aiheita. Kuten niin monessa muussakin Tammen keltaisen kirjaston kirjassa, tässäkin on paljon enemmän sisältöä kuin mitä pinnalta voisi olettaa.
 
♠♠♠

2 kommenttia:

  1. Olen lukenut Gappahin novelleja, mutta romaanit ovat lukematta. Ehkä minua kuitenkin kiinnostaisi enemmän se toinen, oliko sen nimi nyt Muistojen kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Muistojen kirja on se toinen. Itse taisin saada tämän kirjan myötä riittävän annoksen Gappahia ja tuskin tulen tarttumaan hänen muihin kirjoihinsa.

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.