tiistai 15. kesäkuuta 2021

Puuvillatehtaan varjossa

Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa
8 h 48 min., Gummerus 2021
lukija: Sanna Majuri

1800-luvun Turkuun sijoittuvan Puuvillatehdas-sarjan avausosa Puuvillatehtaan varjossa tuntuu olevan jonkinlainen kevään merkkitapaus kirjallisuuskentällä. Se on näkynyt ainakin minun uutisvirrassani kirjagramissa huomattavan paljon ja herättänyt kiinnostusta kirjastoissa varausjonoiksi asti. Kuuntelin teoksen äänikirjana ja täytyy sanoa, että viihdyin tämän parissa kyllä ihan hyvin, vaikka jokin määrittelemätön seikka sai minut ajattelemaan, että ei tämä täysin minun kirjani ole.

Jenny Malmström on nuoresta iästään huolimatta kohdannut monia isoja menetyksiä. Rovastin tyttärenä ja papin puolisona Jenny on kuitenkin päässyt myös seuraamaan aikansa ilmiöitä ja keskustelua herättäviä aiheita, ja järkevänä ihmisenä muodostanut itsekin mielipiteitään. Jenny osaa olla voimakastahtoinen tapaus, mutta perustavimpina luonteenpiirteinä sanoisin kuitenkin Jennyn olevan empaattinen, fiksu ja aikaansaava.

Teoksen kuuntelusta on jo jonkin aikaa, mutta juonellisesti tarina on jäänyt hyvin mieleeni. Siitä on kuitenkin jokseenkin vaikea löytää sanottavaa, mutta en tiedä miksi. Ehkä se johtuu siitä, että vaikka viihdyinkin teoksen parissa, jokin kuitenkin jätti minut hieman kylmäksi. Sinänsä oli mielenkiintoista kuunnella itsenäisen leskirouvan elämästä 1800-luvulla, etenkin kun teollistumisen aika luo yhteiskunnallisesti kiinnostavan viitekehyksen. Teoksessa on myös romanttiset juonteensa ja kolmiodraamansa, joten viihdyttävän historiallisen lukupaketin ainekset ovat kyllä kasassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.