Margareeta Koskinen: Naisen paikka - Eteläpohjalaisten naisten tarinoita 1600-luvulta nykypäivään
179 s., Selbstverlag Margareeta Koskinen 2021
Margareeta Koskinen on kirjoittanut useampiakin henkilöhistorioita, mutta itse olen tutustunut ainoastaan tähän Naisen paikkaan. Siinä Koskinen kertoo omista esiäideistään 1600-luvulta alkaen. Henkilöt ovat todellisia, samoin heidän vaiheidensa pääpiirteet, mutta Koskinen on itse oman mielikuvituksensa voimalla puhaltanut nämä naiset eloon. Hän luo kunkin naisen aikakehykseen mahdollisen tarinan täynnä tunteita ja ajatuksia, joten kirja rakentuu sekä faktan että fiktion keinoin.
Tämä kirja oli tosi mielenkiintoinen kurkistus kahden suvun naisten historiaan. Vaikka tarinat sinänsä ovat keksittyjä, antaa tositapahtumat niille raamit ja uskottavan tunnun. Mielestäni Koskinen kuvaa hyvin naisten vaiheita eri aikoina. Hän sijoittaa sukunsa naiset suomalaiseen yhteiskuntaan 400 vuoden ajalta esitellen näin esiäitiensä kautta naisten asemaa laajemminkin. Kiinnostavaa ja konkreettista. Teos on sujuvalukuinen ja pitkästä aikajänteestä huolimatta enimmäkseen helposti seurattavissa, mihin auttaa myös kirjan alusta löytyneet Hällströmien ja Könnien sukupuut.
Kiinnostavan lukuelämyksen ohella kirja sai minut miettimään omia esiäitejäni. Äidin puolelta tiedän enemmän, mutta oivalsin, että en tiedä isäni äidin puolelta oikeastaan mitään. Jossain papereissa lukee kyllä isoisoäitini nimi, mutta en edes muista sitä. Toki isäni äiti oli syntynyt jo vuonna 1915, joten harva kai tietää tarinoita sukunsa 1800-luvulla syntyneistä jäsenistä. Joskus olen miettinyt, että Marttan sukua haluaisin tutkia, sillä isän isänpuoleisesta suvusta on kyllä olemassa sukuselvitys, joka kyllä sekin seurailee isälinjaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.