keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Margaretan synti

Jenna Kostet: Margaretan synti
287 s., Aula & Co 2021
kansi: Laura Noponen

Jenna Kostetin romaani Margaretan synti kertoo 1600-luvulla eläneestä turkulaisesta porvarisnaisesta Margareta Kittistä, joka tuomittiin kuolemaan hänen tehtyään aviorikoksen ja myrkytettyään miehensä kuoliaaksi. Henkilö tämän romaanihahmon taustalla on todellinen ja teoksen tarina nojaa Margaretan elämään.

Margaretan tarina piirtyy esiin hänen puhuessaan kaupunginpalvelija Jakobille telkien takaa. Teoksessa vuorottelee Margaretan kertomus ja Jakobin ja tämän vaimon perhearki 1600-luvun Turussa. Margaretan kautta päästään näkemään porvariskodin yltäkylläisyyttä ja kaupunginpalvelijan talouden vaatimattomia puitteita. Oman yhteiskunnallisen kehyksensä kaikelle antaa Margaretan synti ja täytäntöönpanoa odottava kuolemanrangaistus, jotka kertovat sen ajan maailmankuvasta ja yhteiskuntajärjestyksestä karua kieltään.

Luin tätä kirjaa pitkään ja hitaasti, vaikka tarina onkin kiinnostava ja teksti sujuvalukuista. Ankeassa ja kylmänkostessa vankisellissä lojuvan Margaretan olosuhteet tuntuivat hiipivän sivuilta hieman liiankin konkreettisesti lukijalle, sillä viltin sisällä hytistessä tuli vain vieläkin viluisempi olo. Vaikuttavaa kuvailua siis, eikä ole tietenkään missään nimessä teoksen vika, että mukavuudenhaluinen lukija ei talven koleudessa pystynyt sitä kestämään. Jokin vetovoimatekijä tästä ehkä lopulta minun makuuni puuttuu, vaikka historialliset romaanit ovat lähtökohtaisesti minulle mieluisia.

2 kommenttia:

 1. Sivuhuomiona, eihän tämä esikoisromaani ole, tuotantoa on jo useamman romaanin verran...

  En ole lukenut tätä mutta arvaan kyllä että Kostet saa aikakauden tuntumaan todelliselta, mikä ei välttämättä ole lukumukavuutta lisäävä piirre :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämän kommentin esikoisuudesta sain myös instan puolella ja sinne ehdin jo tiedon korjaamaan, mutta tänne en ennen tätä. En tiedä mistä olin saanut sellaisen käsityksen, että hän on aikaisemmin kirjoittanut tietopuoleisia teoksia ja tämä olisi ensimmäinen romaani. Aina pitäisi tarkistaa faktat!

   Aikakausi tosiaan tuntuu todelliselta lähes epämukavuuteen asti :-D

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.