maanantai 1. elokuuta 2022

Lukemisen ilo eli miksi yhä rakastan kirjoja

Hannu Mäkelä: Lukemisen ilo eli miksi yhä rakastan kirjoja
190 s., Kirjapaja 2021

Lukeminen on harrastuksistani epäilemättä pitkäaikaisin ja rakkain. Useat lapsuus- ja nuoruusmuistoni liittyvät hetkiin, jolloin olen riemuinnut hyvän kirjan löytämisen ilosta ja nauttinut lukemisesta. Mieleen muistuu hetkiä, jolloin minulle on luettu ääneen ja minuun on istutettu pääosin äitini toimesta rakkaus tarinoita ja kirjoja kohtaan. Ne ovat voimakkaita muistoja, ja usein jos mietin vaikka teinivuosien kesälomia, mieleeni palaa ensimmäisenä se ihana autuus, kun sai vain lukea päivät pääksytysten.

Tiedän siis mitä on lukemisen ilo. Hannu Mäkelä on kirjoittanut aiheesta kokonaisen omakohtaisen kirjan, ja lukemisen ilosta lukeminen oli myös ilo. Teoksessa on kiinnostavia muistoja ja näkökulmia kirjallisuuden vaikutuksesta ihmiseen. Mäkelä ulottaa ajatuskulkunsa myös kirja-alaan ja kielen kehitykseen. Lukemisen ilo on siis hyvin kattava teos, joka tarjoaa näköaloja laajasti.

Hannu Mäkelä on selvästi lukenut mies. Hän tuntee kirjallisuuden ja kielet, kulttuurit ja historian sen ympärillä. Olen aiemminkin lukenut hänen teoksiaan, joten asia ei toki tullut yllätyksenä, mutta tässä teoksessa se kuitenkin entisestään korostuu. Suosittelen tätä kirjaa kaikille niille, jotka myös tietävät, mitä on lukemisen ilo.

4 kommenttia:

 1. Minä luin Lukemisen ilon viime vuonna aivan ihastuneena. Kun vielä saisimme sitä lukemaan nekin, jotka eivät ole löytäneet lukemisen iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Lukeminen voisi olla paljon useamman ihmisen "juttu", jos he vain löytäisivät juuri sen oikean kirjan, josta pääsisi alkuun.

   Poista
 2. Tämän lukemista odotan! Varmasti ihana teos meille, jotka nautimme lukemisesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavia lukuhetkiä tämän parissa sitten, kun saat kirjan luettavaksesi! ☺

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.