maanantai 8. elokuuta 2022

Passio

Pirkko Saisio: Passio
24h 28min., Siltala 2021
lukija: Pirkko Saisio
graafinen suunnittelu: Elina Warsta 

Kuten olen monesti sanonut, en enää oikein osaa tai pysty tarttumaan tiiliskivikirjoihin. Pirkko Saision Passiokin olisi luultavasti jäänyt minulta kokematta, jos teosta ei olisi jollain sometilillä kehuttu Sinuhe egyptiläisen kaltaiseksi nautittavaksi lukukokemukseksi. Lainasin teoksen ihan kirjana, koska arvelin etten saa sitä koskaan kirjaston e-äänikirjojen jonosta. Sain kuitenkin ja kuuntelin lumoutuneena.

Passio on laaja romaani, joka kantaa 1500-luvulta meidän päiviimme asti. Maantieteellisesti matkataan Italian Firenzestä Puolan ja Venäjän kautta aina Suomeen asti. Matkalla kohdataan monenlaisia persoonia, joita kaikkia yhdistää elämän merkityksen etsintä ja ideologisuus, kenellä uskonnon ja kenellä poliittisen aatteen sävyttämä. Nämä erilaiset, eri aikojen ihmiset sitoo yhteen erikoinen koru, jonka ruhtinatar Vasari on saanut mieheltään lahjaksi ja johon tuntuu liittyvän aina raskas taakka. Matkalla koru muuttaa muotoaan monestikin, mutta merkityksettä se ei milloinkaan jää.

Kun aloin kuuntelemaan Passiota, jouduin jonkinlaisen kirjahurmoksen valtaan, niin nautittavaa kuunneltavaa se oli. Laitoin kirjan pyörimään mennessäni keräämään viinimarjoja. Ajattelin kerätä vain yhden pensaan tyhjäksi, mutta pakko oli kerätä toinenkin, jotta sain kuunnella Passiota vielä lisää. En osaa eritellä, mikä tässä kirjassa oli niin erityisen lumovoimaista. Ehkä kaikki miljööstä hahmoihin, Saision tapa kuljettaa juonta ja sitoa vuosisadat ja ihmiset yhteen. Se, että Saisio on itse lukenut tämän äänikirjaksi, tuntuu jotenkin kruunaavan elämyksen. Pidin hänen äänestään kovasti.

Vaikka lumouduin tästä kirjasta oikein todella, teoksen loppupuolella koettiin mielestäni hienoinen lässähdys, tai ainakin minun mielenkiintoni alkoi hiipua ja kuuntelutahti hidastua. Aluksi suorastaan ahmin äänikirjaa korvillani, lopuksi viimeiset tunnit tuli kuunneltua pienemmissä erissä. Loppupuolella siis hieman petyin alkuhuuman jälkeen, mutta olihan tämä kyllä hieno romaani. Suosittelen!

4 kommenttia:

 1. Passion lukemista odotan innolla! Vielä ei ole tullut kirjastossa vastaan, vaan taitaa olla edelleen tosi suosittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tämä vapautui varausjonosta tosi nopeasti, mutta varmaan ainakin isoimmissa kaupungeissa on vielä jonoa. Ehkä meillä puree enemmän Kivelän, Pehkosen ja Mustosen kaltainen maalaisromantiikka ja perinteiset dekkarit eikä Passion kaltaisille kirjoille ole niin paljon kysyntää :)

   Poista
 2. Allekirjoitan tämän arviosi täysin! Hurmaannuin kirjasta vaikka se sitten tosiaan lopussa vähän lässähti. Harmi! Mutta voisin lukea tämän uudelleen äänikirjana, ihan vain jotta saisin kuunnella sen Saision itsensä lukemana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinänsä kiva kuulla, että en ole mielipiteeni kanssa yksin, mutta harmi kirjan kannalta!

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.