sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Aaveiden Vaasa

Tiina Hautala: Aaveiden Vaasa - Kummitustarinoita Suomen aurinkoisimmasta kaupungista
kuvitus: Suvi Kari
Haamu-kustannus 2023
arvostelukappale kustantajalta

Olen lukenut lähes kaikki Haamun kustantamat eri kaupunkien aaveista kertovat kirjat. Ne ovat mielestäni todella kiinnostavia ja avaavat uusia näkökulmia tuttuihin paikkoihin, kun outoja ilmiöitä avataan historian kautta. Kummitteluun ja henkimaailman asioihin tietysti uskoo ken tahtoo, itse olen taipuvainen uskomaan, mutta voi näitä lukea ihan kiinnostuksesta historiaan. Tämä teos on jatkoa Hautalan aiemmalle Vaasa-kirjalle Aaveiden kaupunki: kummitustarinoita Vaasasta, joka oli muuten ensikosketukseni Haamu-kustannukseen.

Aaveiden Vaasa sai asiaankuuluvat kuvauspuitteet, sillä olimme juuri joulukuun alussa yhden yön reissulla Vaasassa ja kävimme kiertämässä Vanhan Vaasan kirkonraunioilla. Sattumalta ensimmäisen tarinan päätähti madame Bladh lepää kyseisen rauniokirkon alla, mitä en tiennyt kuvanottohetkellä.

Hautala tekee perusteellista työtä kuvatessaan Vaasan historiaa. Erityisesti kaupungin historiaa värittänyt aktiivinen kulttuurielämä nousee isosti esiin, mutta myös hovioikeuden vaiheet, kirkolliselämä, palokuntatoiminta ja hallinto näkyvät kokonaisuudessa. Itseäni kiehtoivat kohteina erityisesti Alkulan tila, hovioikeus, Kultsa ja Vähänkyrön kirkonmäki. Näiden lisäksi esitellään kuusi muuta aavemaista kohdetta.

Aaveiden Vaasa on mielestäni taattua Hautalan laatua. Taustatyö on tehty hyvin, teksti on selkeää ja kerronta mielenkiintoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.