maanantai 13. helmikuuta 2012

Unimaailman viestit

Reid, Lori: Unimaailman viestit - Selvitä nukkuvan mielesi mysteerit
124 s., Karisto 1998
suom. Taija Mård
alkup. The Dream Catcher

Meille annettiin koulussa tehtävä, jota varten minun pitää etsiä tietoa unista. Lori Reidin kirja on yksi lainaamistani teoksista. Täytyy sanoa, että tämä oli mielestäni mielenkiintoinen opus. Oikeasti tätä kirjaa en olisi varmasti ikinä ilman "pakkoa" lainannut, mikä on sääli: tämä on hyvin tehty ja laaja teos unista kiinnostuneille ihmisille.

Olen aina ollut kiinnostunut unista ja uskon esimerkiksi enneuniin. Teos kuitenkin ottaa sellaisen otteen, että unet ovat ehdottoman tärkeitä, ne täytyy muistaa ja että niissä on avain kaikkiin valvemaailmamme asioihin. Jotenkin se tuntui melko painostavalta, sillä itse en pidä unia niin merkityksellisinä enkä etsi jokaisesta unesta symboleja tai universaaleja merkityksiä.

Teos rakentuu kolmesta osasta, joista ensimmäinen käsittelee nukkumisen ja uneksimisen luonnetta, toinen nukkumisen apukeinoja ja kolmas unimaailman symboleja/avaimia. Rakenne on onnistunut ja toimiva, otsikot kertovat hyvin käsiteltävistä aiheista. Vaikka sanonkin että tämä on laaja teos, en tarkoita että yhtä asiaa olisi käsitelty kovin laajasti, vaan pikemminkin sitä, että kirjassa on lyhyesti tietoa kaikenlaisista uniin liittyvistä asioista. Näitä asioita ovat esimerkiksi unitutkimus, unien symbolit aina rakennuksista jalokiviin ja numeroihin sekä nukkumista helpottavat asiat.

Plussaa teokselle annan siitä, että siinä on värikäs ja mielenkiintoinen kuvitus aiheeseen liittyen. Kirjan kannestakin jo näkee (anteeksi kuvanlaatu), että kuvituksella on roolinsa teoksessa. Itse asiassa kirjan kansikin on mielestäni houkutteleva ja siksi valitsinkin sen unista kertovista kirjoista ensimmäiseksi luettavaksi.

Tätä lukiessa sain tietää paljon sellaista, mitä en aikaisemmin tiennyt. En kuitenkaan pidä teoksen argumentteja ehdottomina totuuksina, sillä kyse on kuitenkin rajatiedosta eikä kirjassa ole lähdeluetteloa.

♠♠♠½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.